ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα γίνει ανασχηματισμός;

Πότε θα γίνει ανασχηματισμός;

-Οι σκέψεις του πρωθυπουργού και τι λένε σε Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου-Γιατί το αναβάλει συνεχώς ο Α.Σαμαράς

Παράταση φαίνεται ότι παίρνει ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, ο οποίος αρχικά τοποθετούνταν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο απορρίπτεται από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα, ώστε να εκταμιευτούν χωρίς προβλήματα οι δύο επόμενες δόσεις τους δανείου.

«Ξεχάστε τον ανασχηματισμό και στρωθείτε στην δουλειά», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στους υπουργούς του στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγές από Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου επιμένουν πως έχουν διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον Α. Σαμαρά ότι ο ανασχηματισμός αναβάλλεται για αργότερα.

Μία από τις αιτίες είναι τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά τις καταγγελίες για διασπάθιση κομματικού χρήματος από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κίνημα και ενημερώνεται λεπτομερώς, υπό το φόβο αναταράξεων στο εσωτερικό της τρικομματικής.

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ακόμη και αν είναι μικρές μπορεί να προκαλέσουν τριγμούς στη συνοχή της τρικομματικής και να διαταράξει τις ισορροπίες.

Ωστόσο, οι πιέσεις από πλευράς Ευ. Βενιζέλου είναι ασφυκτικές και ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορέσει να αποφεύγει για πολύ τις κυβερνητικές αλλαγές. Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης κρατά αποστάσεις καθώς σε περίπτωση ανασχηματισμού θα κλιθεί να δώσει εξηγήσεις για τους υπουργούς που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και κυρίως για τον κ. Μανιτάκη.

Κουβέλης: Ανασχηματισμός τον Ιούλιο

Tην εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, σπεύδοντας πάντως να υπογραμμίσει ότι η διαρκής συζήτηση για τον ανασχηματισμό βλάπτει την παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία ενώ σε ερώτηση για τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών από το κόμμα του στην κυβέρνηση απαντά: «Η θέση μας σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών δεν έχει αλλάξει. Η συζήτηση στο κόμμα μας δεν έχει επιφέρει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αλλαγή της θέσης μας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει, επίσης, ότι οι κ.κ. Μανιτάκης και Ρουπακιώτης έχουν ανταποκριθεί στα υπουργικά τους καθήκοντα με επιτυχία, κατά συνέπεια δεν υπάρχει ζήτημα αντικατάστασής τους.

Το πιθανότερο είναι πλέον πως ο ανασχηματισμός θα γίνει τον Ιούνιο και μάλιστα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο, αφού θα έχει φύγει η τρόικα από την Αθήνα και αφού θα έχουν μπει χρήματα στα ταμεία.

Τότε θα μπορέσει ο Α. Σαμαράς να προχωρήσει απερίσκεπτος στην αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως ο πρωθυπουργός είναι απρόβλεπτος και αρέσκεται να αιφνιδιάζει με τις κινήσεις του.