ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση οφειλών:Κατέθεσαν νομοσχέδιο για το απόλυτο τίποτα

ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση οφειλών:Κατέθεσαν νομοσχέδιο για το απόλυτο τίποτα

«Η Κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο για «πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις του Ν. 3869». Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια ρύθμιση που, κατά γενική ομολογία, είναι το απόλυτο τίποτε αφού οι όροι και οι περιορισμοί, που περιέχει αποκλείουν από την ένταξη στη ρύθμιση κατ' αρχήν όλους τους δανειολήπτες με καθυστερήσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δηλαδή η ρύθμιση αφορά τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από τράπεζες για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη με αντικειμενική αξία που δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί που τίθενται σωρευτικά (δηλαδή αν ισχύει έστω και ένας δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα) στοχεύουν στην ένταξη ενός πολύ μικρού αριθμού δανειοληπτών στη ρύθμιση.

Η ίδια η ρύθμιση δεν προβλέπει διαγραφή οφειλών αλλά μόνο περίοδο χάριτος 4 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μηνιαία δόση που αντιστοιχεί στο 30 % του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του (αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης). Η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης δόσης πριν της ένταξης στο πρόγραμμα και της οριζόμενης, όπως παραπάνω, κεφαλαιοποιείται και καταβάλλεται μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος.

Δηλαδή στην πραγματικότητα ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με επιπρόσθετο ποσό τόκων κατά την περίοδο χάριτος. Παράλληλα και η πρόταση για τροποποίηση του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) που κατατέθηκε, θεωρείται ότι μάλλον ευνοεί τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το σχέδιο ρύθμισης δανείων, που ανακοινώθηκε, είναι άλλη μια επικοινωνιακή κίνηση της κυβέρνησης για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εξαντλημένων δανειοληπτών, που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και των χαρατσιών, που καλούνται να πληρώσουν ως θύματα μιας πολιτικής χωρίς κατεύθυνση και χωρίς να στοχεύει στην ανάκαμψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιμένει στις προτάσεις του που οδηγούν στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Μια τέτοια προοπτική εξυπηρετείται με την απαλλαγή από το βάρος του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων, μέσα από διαγραφές των επισφαλών δανείων υπό προϋποθέσεις και πραγματική ελάφρυνση όλων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών».