ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτεραιότητα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για πρόσληψη ανέργων

Προτεραιότητα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για πρόσληψη ανέργων

Σε άμεση προτεραιότητα θέτει η κυβέρνηση την υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που αφορούν την πρόσληψη ανέργων με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και αμοιβή 490 ευρώ, σε θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται σε φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.α.).

Το θέμα εξετάσθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Στη συνάντηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Γιώργο Κουτρουμάνη, Πάρι Κουκουλόπουλο, Χρήστο Πρωτόπαπα και Φίλιππο Σαχινίδη.

Οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εργασίας απέστειλαν χθες επιστολή στους Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, και Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λάζλο Άντορ, με την οποία ζητούν την έγκριση άντλησης πόρων από Επιχειρησιακά Προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Με την επιστολή ζητείται η έγκριση για τη μεταφορά 170 εκατομμυρίων ευρώ, από Επιχειρησιακά Προγράμματα για την υλοποίηση, σε πρώτη φάση, προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας τα οποία θα αφορούν 50.000 ωφελούμενους. Συγκεκριμένα, ζητά να διατεθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, 80 εκατ. ευρώ από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» από αναξιοποίητους όρους παρελθόντων ετών, 60 εκατ. ευρώ από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» με χρήση της ρήτρας ευελιξίας και 30 εκατ. ευρώ από το ΕΠ «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» για δράσεις του τομέα αρμοδιότητάς του.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκινήσει οι επαφές υπηρεσιακών παραγόντων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, καθώς αναμένεται την επομένη η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά και που έχουν ήδη νομοθετηθεί, καθώς και η πορεία των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο να τεθεί στις διαβουλεύσεις με την τρόικα θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού, οι κύριοι Κουτρουμάνης και Πρωτόπαπας είπαν χαρακτηριστικά, ότι για το ΠΑΣΟΚ κάτι τέτοιο θα ήταν «εκτός συζήτησης».

Ροή Ειδήσεων