ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγκάθια ΥΠΕΞ και Δικαιοσύνης στο προξενιό Σαμαρά – Βενιζέλου

Αγκάθια ΥΠΕΞ και Δικαιοσύνης στο προξενιό Σαμαρά – Βενιζέλου

-Ανεξέλεγκτες οι απαιτήσεις που διατυπώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό για τον ανασχηματισμό.-Θέλει να συγκροτήσει κυβέρνηση Βενιζέλου με πρωθυπουργό Σαμαρά!

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Δύο σοβαρές εμπλοκές έχουν σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των προσώπων που θα επανδρώσουν το υπουργικό συμβούλιο. Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται τόσο για τον πρωθυπουργό, όσο και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Αντώνη Ρουπακιώτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και η απαίτηση του δευτέρου να αναλάβει ρόλο υπουργού Εξωτερικών, εκτός απ’ αυτόν του αντιπροέδρου.

Εκνευρισμένος φέρεται να είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς με την κριτική που δέχεται ότι σχηματίζει «κυβέρνηση Ευάγγελου Βενιζέλου», πρωθυπουργός της οποίας θα είναι εκείνος. Δεν είναι άλλωστε και το καλύτερο προμήνυμα εν όψει του κρίσιμου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο άλλες σκέψεις υπήρχαν και όπως επιτάσσουν οι εξελίξεις νέες ισορροπίες αναμένεται να προκύψουν.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή. Για την πολιτική βουλιμία του κ. Βενιζέλου δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τι λέγεται και τι γράφεται αυτές τις ημέρες, ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε μια διάστασή της. Κατά την πρώτη επαφή με τον κ. Σαμαρά, ο κυβερνητικός συνεταίρος είχε εμφανιστεί να συμφωνεί με το ενδεχόμενο να αναλάβει πρόσωπο της δικής του επιλογής το υπουργείο Εσωτερικών και προσωπικότητα την οποία θα εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σχεδόν όλοι ανέμεναν να αναβαθμιστεί ο νυν αναπληρωτής υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου. Στη συνέχεια άρχισε να καλλιεργείται ένα περίεργο κλίμα με διαρροές του τύπου ότι «ένας πρώην δικαστικός που αποσύρθηκε πριν ένα χρόνο από το Σώμα δεν μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο στις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών». Ακολούθησε ένα όργιο φημών περί συνένωσης των υπουργείων Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης υπό τον κ. Νίκο Δένδια που αφύπνισε την αριστερή αντιπολίτευση. Τελικά, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε πως έχει τη λύση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προωθεί τον καθηγητή κ. Νίκο Αλιβιζάτο ως τον εξωκοινοβουλευτικό (της απολύτου επιρροής και εμπιστοσύνης του) για να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης. Το ίδιο είχε πράξει ο κ. Βενιζέλος και το 2004, όταν είχε πείσει τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη να τοποθετήσει στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών τον κ. Αλιβιζάτο, τον οποίο είχε επαινέσει για το έργο του στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Τρία «καυτά» σημεία

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά:

1. Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο: Οι απόψεις και οι ιδέες του κ. Αλιβιζάτου έχουν εκθέσει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση του αποκαλούμενου «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου» και αποτέλεσαν το προανάκρουσμα των εσωτερικών ενδοκυβερνητικών ερίδων. Ως και ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης είχε ενοχληθεί με τον τρόπο και τις υποδείξεις που έκανε ο καθηγητής. Κυβερνητική πηγή σχολίαζε μάλιστα ότι ο κ. Αλιβιζάτος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 13 Ιουνίου προκειμένου να εκφράζει την άποψη του για την υπόθεση της ΕΡΤ, αλλά εκείνος άρχισε να υπεραμύνεται των απόψεών του περί του αντιρατσιστικού.

2. Υπόθεση ΕΡΤ: Πίσω από τη διακοπή μεταδόσεως προγραμμάτων από τις νόμιμες συχνότητες της ΕΡΤ και τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται ο νέος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας υπάρχει εμπλοκή του ίδιου προσώπου. Η φαεινή ιδέα της «ΝΕΡΙΤ» ανήκει στον κ. Νίκο Αλιβιζάτο και στην άλλη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσωπικότητα, τον κ. Ηλία Μόσιαλο. Το σχέδιο νόμου που είχαν ετοιμάσει αμφότεροι επί κυβερνήσεως κ. Γιώργου Παπανδρέου αντέγραψε και προώθησε το επιτελείο του Μαξίμου για να δείξει στην τρόικα πώς πατάσσει το «διεφθαρμένο» κράτος, με τα γνωστά αποτελέσματα.

3. Κρίσεις ανωτάτων δικαστικών: Αν ο πρωθυπουργός ολισθήσει τελικώς στις απαιτήσεις του κ. Βενιζέλου, θα παραχωρήσει το προνόμιο στον κ. Αλιβιζάτο να επιλέξει τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις θέσεις του Εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο, του Προέδρου στον Άρειο Πάγο, του Προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πολλούς αντιπροέδρους στο ΣτΕ. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι στις κρίσεις δεν αποκλείεται να γίνουν και πολιτικές αξιολογήσεις, παρά το προκάλυμμα της εξωκοινοβουλευτικότητας.

Και περί ιθαγένειας

Με την ευκαιρία, ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Αλιβιζάτος ανήκει στο επιτελείο που ελέγχει την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), μιας γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (που υποτίθεται πως ανήκει στον αριστεροφιλελεύθερο – ελευθεριακό χώρο).

Στις αρχές του 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε για τα καλά στη δίνη της νεοταξικής ηγεμονίας, η ΕΕΔΑ απέστειλε στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στο γραφείο του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση το νομοσχέδιο που προωθήθηκε στη συνέχεια για την ιθαγένεια. Έχει μείνει στην ιστορία το σχετικό δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΕΔΑ με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2009.

Όλα αυτά τα θέματα προκαλούν μούδιασμα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φαίνεται να άγεται και να φέρεται όπως επιτάσσει ο κ. Βενιζέλος. Όσον αφορά τώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιμένει αλλά έχουν αρχίσει και γίνονται πιεστικές οι εσωκομματικές αντιδράσεις.

Τι θα γίνει με το ΥΠΕΞ

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν έχει πάρει θέση σχετικώς με όσα λέγονται και ακούγονται αν θα παραμείνει ή θα μετακινηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, αρκετά στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν την κρισιμότητα της συγκυρίας και εξηγούν ότι χρειάζεται ένας πολιτικός προϊστάμενος που θα εστιάζει την προσοχή και τη δραστηριότητά του στις διπλωματικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να στηριχθεί αφ’ ενός στον ένα υφυπουργό που γνωρίζει μόνο το αντικείμενο της αρμοδιότητάς του και με έναν άλλο που θα φέρει από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες για να μάθει τα βασικά ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αρκούνται να πουν ότι στις επόμενες ώρες θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου ώστε να «κλειδώσει» ο ανασχηματισμός και να προγραμματιστούν η ορκωμοσία, αλλά και η σύγκληση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

Διαβάστε περισσότερα: