ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράιχενμπαχ: Πολλαπλά τα οφέλη από το θεσμό της διαμεσολάβησης

Ράιχενμπαχ: Πολλαπλά τα οφέλη από το θεσμό της διαμεσολάβησης

Σε εκδήλωση για την εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών μίλησε σήμερα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα θα επιταχύνει την απόδοση δικαιοσύνης.

Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε επίσης ότι ο θεσμός έχει πολλαπλά οφέλη και ότι θα βοηθήσει την οικονομία, καθώς με την εφαρμογή του εξοικονομείται χρόνος και χρήμα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας Νικόλας Κανελλόπουλος, ανέφερε ότι υπάρχει ένα τριετές πλάνο για να μάθει η κοινωνία το θεσμό της διαμεσολάβησης. Φέτος, προσέθεσε, θα πραγματοποιηθούν 30 εκδηλώσεις και άλλες τόσες το 2014 και το 2015. Στόχος είναι, όπως είπε, να ξεπεράσουμε την αγαπημένη έκφραση του Έλληνα «θα σου κάνω μήνυση» και να φτάσουμε στο «έλα να τα βρούμε».

Σε ερώτηση για το αν θα οδηγηθούν οι τράπεζες στο τραπέζι του διαλόγου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο γενικός γραμματέας είπε ότι θα υπάρχει με τη μορφή της υποχρεωτικότητας ειδικός θεσμός διαμεσολάβησης, ώστε οι οφειλέτες πριν προσφύγουν στα ειρηνοδικεία να περνούν από τη διαμεσολάβηση.

Το θέμα είναι υπό διερεύνηση με το υπουργείο Ανάπτυξης και η οποιαδήποτε πρόταση θα τεθεί σε διαβούλευση, πρόσθεσε. Σημείωσε δε, πως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, έχουν μειωθεί τα ειρηνοδικεία, και παράλληλα ο όγκος των υποθέσεων έχει αυξηθεί, με συνέπεια να ορίζονται δικάσιμοι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά το 2020 και 2021. «Άρα δεν είναι ούτε σε συμφέρον των τραπεζών να τραβάει σε τόσο βάθος χρόνου η επίλυση μιας διαφοράς», επισήμανε.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η θέσπιση νέας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

Τέλος, η Μαρία-Γεωργία Τσάμη, πρόεδρος Πρωτοδικών και πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Πρωτοδικείου Αθηνών, εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο που λειτουργεί ο θεσμός και ανέφερε ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει να επιδείξει ποσοστά επιτυχίας στο θεσμό άνω του 60%.