ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης:«Τράπεζα Γης»-εργαλείο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Καλαφάτης:«Τράπεζα Γης»-εργαλείο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Ως «βασικό αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επίλυση των προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών όλης της χώρας», χαρακτήρισε την «Τράπεζας Γης», ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης στη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, της οποίας προέδρευσε από κοινού με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, για το θέμα της Ζώνης Αστικού Αναδασμού Πικερμίου- Ραφήνας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εκεί ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).

Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει το θέμα, το οποίο απασχολεί εδώ και 40 χρόνια την ελληνική Πολιτεία και ένα μεγάλο μέρος των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων ως σημείο αναφοράς της μεταρρύθμισης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χρόνια προβλήματα των οικοδομικών συνεταιρισμών.

Χωρίς, ωστόσο, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΚΑ, να θίγονται εκτάσεις αμιγούς περιβαλλοντικής προστασίας και με βασικό στόχο, μέσω της πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης, να ενισχυθεί η θωράκιση των προστατευόμενων εκτάσεων, με απόλυτο σεβασμό στις συνταγματικές προβλέψεις και τα ιδιοκτησιακά και περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών. Ειδικότερα για το θέμα του ΑΟΟΑ, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

«Είναι ίσως το πιο σύνθετο πρόβλημα όσον αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, διότι η περιοχή έχει πολλά καθεστώτα προστασίας». Προσέθεσε δε, ότι «απόφασή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ριζικά, και αποτελεσματικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι βασικό εργαλείο για την επίλυση του ζητήματος είναι ο νέος θεσμός της Τράπεζας Γης», ο οποίος για πρώτη φορά θεσμοθετείται εντός του Ιουλίου, όπως έκανε γνωστό.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ύστερα από συντονισμένη προσπάθεια έξι μηνών, παρουσιάζεται ένα συγκροτημένο και μελετημένο σχέδιο επίλυσης του εν λόγω προβλήματος, που δίνεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και βασίζεται τόσο σε ανταλλαγές ακινήτων όσο και στον θεσμό της «Τράπεζας Γης». Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ, ένα τέτοιο πλέγμα ρυθμίσεων, αναμένεται να δώσει λύσεις τόσο στο συγκεκριμένο πρόβλημα, όσο και σε γενικότερα σε ζητήματα οικοδομικών συνεταιρισμών και ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Α' υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο γενικός γραμματέας χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων. Όσον αφορά την προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση των πολεοδομικών προβλημάτων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε πρόσφατα οδηγία-πρόταση για την ηλεκτρονική συμπλήρωση ενός τυποποιημένου πίνακα με τα σχετικά στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς και την ηλεκτρονική υποβολή αυτού σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου.

Στη καταγραφή αυτή ανταποκρίθηκαν συνολικά 195 φορείς οικοδομικών συνεταιρισμών και ιδιωτικής πολεοδόμησης, ενώ προέκυψαν τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία: Για την Αττική κατατέθηκαν 81 δελτία, οι φορείς των οποίων αντιμετωπίζουν τα εξής προβλήματα: 48 (60%) εμπίπτουν σε δασικές εκτάσεις, 4 (5%) δεν εμπίπτουν σε περιοχή χαρακτηριζόμενη ως ΠΕΡΠΟ, 6 (7%) έχουν διακόψει τις διαδικασίες, 6 (7%) έχουν πάρει αρνητική εισήγηση από το ΣτΕ και 3 (4%) έχουν αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα κατατέθηκαν 114 δελτία, οι φορείς των οποίων αντιμετωπίζουν τα εξής προβλήματα: 25 (22%) εμπίπτουν σε δασικές εκτάσεις ή άλλες προστατευόμενες περιοχές, 19 (17%) δεν εμπίπτουν σε περιοχή χαρακτηριζόμενη ως ΠΕΡΠΟ, 13 (11%) έχουν διακόψει τις διαδικασίες, 8 (7%) έχουν πάρει αρνητική εισήγηση από το ΣτΕ και 5 (4%) έχουν αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για τους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής κατατέθηκαν 17 δελτία, οι φορείς των οποίων αντιμετωπίζουν τα εξής προβλήματα: 3 (18%) εμπίπτουν σε δασικές εκτάσεις, 8 (47%) δεν εμπίπτουν σε περιοχή χαρακτηριζόμενη ως ΠΕΡΠΟ και 4 (24%) έχουν πάρει αρνητική εισήγηση από το ΣτΕ. Η έκταση που κατέχουν οι 17 φορείς είναι 47.180 στρέμματα.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την ακριβή εικόνα του προβλήματος, καθώς λήφθηκαν υπόψη όπως συμπληρώθηκαν από τους φορείς, χωρίς να προηγηθεί επιβεβαίωση ή διασταύρωσή τους με τα αντίστοιχα αρχεία των υπηρεσιών του υπουργείου.