ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Π. Παυλόπουλος στον Κ. Χαρδαβέλλα για τις προσλήψεις μετά το 2004

O Π. Παυλόπουλος στον Κ. Χαρδαβέλλα για τις προσλήψεις μετά το 2004

Απάντηση στις κατασκευασμένες αιτιάσεις περί αθρόων προσλήψεων στο Δημόσιο επί διακυβερνήσεως κ. Κώστα Καραμανλή έδωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών

Πάνω από 90 χιλιάδες συμβασιούχους ορισμένους χρόνου και έργου κληροδότησε η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη στον Κώστα Καραμανλή έχοντάς του σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας. Αυτήν την επισήμανση έκανε στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος στον “Real FM”.

Ειδικά προς τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξήγησε ότι μεταξύ του 2004 και του 2009 υπάρχουν 58.257 περισσότεροι υπάλληλοι. Απ’ αυτούς οι 33.500 δεν προσλήφθηκαν πρωτογενώς αλλά προέρχονται από εκείνους των οποίων οι ιδιωτικού δικαίου συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 164/2004.

Η μετατροπή της εργασιακής σχέσης τους έγινε υποχρεωτικώς – και με διαδικασία ΑΣΕΠ, μολονότι τούτο δεν ήταν επιβεβλημένο κατά το Σύνταγμα – λόγω των προβλέψεων της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 1999. Η κυβέρνηση δεν είχε κάνει οποιαδήποτε ενέργεια προσαρμογής προς την Οδηγία, γεγονός που προκαλούσε τον κίνδυνο να καταδικαστεί η χώρα με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες. Γι’ αυτό και οι 33.500 συμβάσεις όσων κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, επισήμανε ο πρώην υπουργός.

«Μεταξύ 2004-2009 προσλήφθηκαν πρωτογενώς, και για την κάλυψη υφιστάμενων τεράστιων κενών του στενού δημόσιου τομέα – πάντοτε μέσω ΑΣΕΠ – 24.757 δημόσιοι υπάλληλοι. Εκ των οποίων πάνω από 10 χιλιάδες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε ότι ο κατ’ έτος μέσος όρος προσλήψεων μεταξύ 2004-2009 ήταν ο μικρότερος, τουλάχιστον μετά το 2000.

Για τους συμβασιούχους

Σε ερώτηση του Κώστα Χαρδαβέλλα σχετικώς με τους συμβασιούχους, το κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Καραμανλή εξήγησε μεταξύ 2004-2006 ο αριθμός των συμβασιούχων αυτών ήταν σχετικά υψηλός αλλά ίσος μ’ αυτόν που προσέλαβε το ΠΑΣΟΚ προ του 2004.

Αυτό συνέβη διότι κατά τα τρία αυτά χρόνια ανανεώθηκαν υποχρεωτικώς, όσο διαρκούσαν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, οι προ του 2004 συμβάσεις εκείνων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί από τις Κυβερνήσεις Σημίτη και ενέπιπταν στις διατάξεις του Π.Δ. 164/2004. «Αυτές ήταν οι συμβάσεις που τελικώς μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Γι’ αυτό και μετά το 2007 «έπεσαν» καθέτως, φθάνοντας πλέον στο μικρότερο επίπεδο, τουλάχιστον μετά το 2000», ξεκαθάρισε.

Διαβάστε ακόμα: