ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κομίζει ο Σόιμπλε στην Αθήνα

Τι κομίζει ο Σόιμπλε στην Αθήνα

Τα 100 εκατομμύρια και η εμμονή στο “Nein” του κουρέματος

Να βάλει τέλος σε κάθε συζήτηση περί κουρέματος του ελληνικού χρέους θα επιχειρήσει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για το κόμμα της Άγκελας Μέρκελ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έθετε σε σημαντικό κίνδυνο την εκλογική νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Έτσι, είναι σαφές ότι ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε θα επαναλάβει, τουλάχιστον δημοσίως, το μεγάλο «nein!» που λέει σε όλες τις συνεντεύξεις του αναφορικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Το θέμα του κουρέματος είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί, όπως και η εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και φυσικά οι τρόποι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με ορίζοντα την προσεχή άνοιξη. Άλλωστε, θεωρείται δεδομένο ότι το ζήτημα θα τεθεί με ένταση και από το ίδιο το ΔΝΤ, ενδεχομένως κατά την αξιολόγηση του προγράμματος τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε – που θέλει να δείξει σε Ελλάδα και Γερμανία ότι το πρόγραμμα έχει αποτέλεσμα – δεν θα έρθει με άδεια χέρια. Θα «φέρει» περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, όσα είναι τα κεφάλαια που θα επενδύσει αρχικώς η κρατική KfW στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο. Η υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα δίνοντας τέλος στην επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπιζαν το Ταμείο οι Γερμανοί αλλά και στις αρνήσεις της τρόικας. Tο αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 θα προέλθουν από πόρους του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τα υπόλοιπα από την KfW και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει και διμερώς τη διαδικασία προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, επανέλαβε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας.

«Όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας, θα προσπαθήσουμε και διμερώς να υποστηρίξουμε τη διαδικασία προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Κάποια πράγματα και η αφετηρία στην Ελλάδα είναι διαφορετικά» σημείωσε η κ. Κοτέ, απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την επίσκεψη του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα θα ανακοινωθεί η σύσταση φορέα, ανάλογου με την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας KfW, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Εργαζόμαστε, και το σχέδιο είναι να υπάρξει κάποιας μορφής συνεννόηση» πρόσθεσε η κ. Κοτέ, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ποια μορφή μπορεί να έχει η συνεργασία. «Μπορεί και να υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU)», κατέληξε.