ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ΧΑ με ψυχραιμία»

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ΧΑ με ψυχραιμία»

Τις εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή σχολίασε διεξοδικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του Συντάγματος, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την για "αμηχανία" και, εμμέσως πλην σαφώς, ότι «κρύβεται πίσω από τη ΧΑ και τον κ. Μιχαλολιάκο».

Σχολιάζοντας γενικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος είναι μια πολιτική αναστάτωση, μίλησε για εξάντληση της 4ετίας ως κεντρική "διάταξη" της συμφωνίας με τη ΝΔ και τόνισε πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα γίνεται στη βάση «"όχι" πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, "ναι" στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος».

Αφού ανέφερε ότι το ζήτημα της ΧΑ ήταν κεντρικό κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, σημείωσε πως τώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει την αποφασιστικότητα που απαιτείται «όχι απλά να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αλλά και την κρίση αξιών και συμπεριφορών που μας ταλανίζει πάρα πολύ καιρό» και δήλωσε προσωπικά δικαιωμένος γιατί, όπως είπε, ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα. «Χαίρομαι γιατί κάλλιο αργά παρά ποτέ μια στυγερή δολοφονία ενεργοποιεί αντανακλαστικά που θα έπρεπε να έχουν ενεργοποιηθεί εδώ και καιρό», είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραιτήσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από κανέναν, ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά» και πως ο ίδιος ποτέ δεν εξέλαβε στα σοβαρά το σενάριο των παραιτήσεων και των αναπληρωματικών εκλογών, εκτιμώντας ότι δεν θα τολμήσουν να παραιτηθούν.

Σε κάθε περίπτωση -και αφού ενημέρωσε ότι είχε σήμερα σε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών- είπε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα με απόλυτη ψυχραιμία στο πλαίσιο του Συντάγματος».

«Το Σύνταγμα έχει τη δυνατότητα να δώσει απάντηση, δεν θα εξευτελίσει κανείς τους κοινοβουλευτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, και τις εκλογικές διαδικασίες», είπε για να συμπληρώσει ειδικότερα πως το άρθρο 53 παρ. 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 51 παρ.1 επιτρέπει να δοθούν λύσεις σε κάθε ζήτημα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται ούτε νευρικές, ούτε βιαστικές κινήσεις», ότι «δεν τρέχει κανείς πίσω από τους ναζιστές για να λύνει προβλήματα» και πως «έχουμε τη δυνατότητα να θεσπίσουμε όποιες διατάξεις απαιτούνται χωρίς να υπάρχει καμία πίεση χρόνου». «Θα θέλαμε οι διατάξεις να ψηφιστούν ομόφωνα από όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, αλλά εν πάση περιπτώσει η κυβερνητική πλειοψηφία από μόνη της αρκεί», τόνισε.

Επιπλέον, είπε ότι υπάρχει συμφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και πως είναι θέμα ημερών η κατάθεση ενός νόμου που θα θωρακίζει πλήρως την κοινωνία και τη δημοκρατία, ενώ για τη ρύθμιση για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, σημείωσε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τους αντιπάλους της.

«Θέλουμε μια δημοκρατική συστράτευση, μια θεσμική συναίνεση», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον κ. Μιχαλολιάκο και τη ΧΑ για να προωθήσει μια πολύ φτηνή κομματική στρατηγική, που τώρα εμφανίζεται εξαιρετικά αμήχανη και αδιέξοδη». Υποστήριξε ακόμα ότι κάνουν λάθος «αν κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις, χωρίς ιστορική επίγνωση, νομίζουν ότι η μάχη που δίνουν οι δημοκρατικοί θεσμοί να αυτοπροστατευθούν είναι ευκαιρία για να προωθήσουν τη δική τους πολιτική αντίληψη, την "αντιμνημονιακή"».

«Αυτό είναι μικροκομματική και μίζερη αντίληψη», είπε και προσέθεσε πως «κάποιοι είναι αμήχανοι και σχεδόν απογοητευμένοι και το μόνο που τους απασχολεί είναι να αναδείξουν το "αντιμνημονιακό μέτωπο" ή να θέσουν ζήτημα εκλογών». Επιπλέον, είπε ότι «ο φόβος απέναντι στην ενότητα και την αποφασιστικότητα των θεσμών είναι φαινόμενο επικίνδυνο» και κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «που εκδηλώνει αυτή την αμηχανία», να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της.

Επίσης, υποστήριξε ότι στις εκλογές, μεσούντος του προγράμματος προσαρμογής, ο λαός αποφάσισε τι κυβέρνηση θέλει και πως «είναι άλλο να έχεις μια πολιτική διαφωνία και άλλο να κρύβεσαι πίσω από τη ΧΑ».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν ασκήθηκε καμία πίεση στην ελληνική κυβέρνηση» για την εξάρθρωση της ΧΑ και πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, δεν εξυπηρετεί καμία πολιτική ανάγκη και δεν λειτουργεί καθ' υπαγόρευση. Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι διεξάγεται λάθος συζήτηση, ερασιτεχνική και επικίνδυνη, για τη θεωρία των "δύο άκρων".

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η προγραμματική συμφωνία θα ανακοινωθεί με την έναρξη των εργασιών της Βουλής, σημειώνοντας όμως πως μεσολαβεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της ΧΑ και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λέει "όχι" σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά "ναι" στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για ένα κανονικό κράτος. «Κανείς δεν μπορεί να παίξει με τα ζητήματα αυτά», τόνισε και επισήμανε πως αυτή η δήλωσή του δεν είναι «εσωτερικής κατανάλωσης» αλλά «απευθύνεται και στους διεθνείς συνομιλητές μας».

Είπε ακόμα ότι «θεμελιώδης "διάταξη" της συμφωνίας που έχουμε με τη ΝΔ είναι ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία και θα ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα που δίνει προοπτική και ελπίδα στον λαό» και χαρακτήρισε τα σενάρια πρόωρων εκλογών «πολιτικά ανυπόστατα, άκρως επικίνδυνα για την οικονομία και τη σταθερότητα στη χώρα». «Το τελευταίο που χρειάζεται ο τρόπος είναι μια πολιτική αναστάτωση», σημείωσε, παραπέμποντας στις εξελίξεις στην Ιταλία και συγκεκριμένα στις επιπτώσεις που, όπως είπε, προκαλεί μια επιλογή να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα ξανά σε πρόωρες εκλογές. Διαλύεται το πρόγραμμα προσαρμογής της Ιταλίας, ήδη στις αγορές χρήματος αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με τα επιτόκια και τις ασφάλειες κινδύνου, προσέθεσε.