ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται ο Λαβρόφ για τις εκδηλώσεις των ελληνορωσικών σχέσεων

Έρχεται ο Λαβρόφ για τις εκδηλώσεις των ελληνορωσικών σχέσεων

Παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα γιορταστούν στις 29 και 30 Οκτωβρίου στην Αθήνα και το Ναύπλιο, τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια κυβερνήτη της Ελλάδας και από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν το απόγευμα της Τρίτης στο Ναύπλιο, ξεκινώντας με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια από τους συμμετέχοντες φορείς και αγήματα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο «Βουλευτικό», την πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κατά την οποία θα απευθύνουν χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Άμυνας Δημήτριος Αβραμόπουλος και από ρωσικής πλευράς, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Βλαδιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος της ΑΜΕ «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», αλλά και δύο δραστήριων ρωσικών οργανισμών, του «Κέντρου Εθνικής Δόξας» και του «Ιδρύματος Ανδρέα Πρωτόκλητου», που είναι και οι διοργανωτές των διήμερων εκδηλώσεων.

Ο κ. Γιακούνιν είναι επίσης ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ «Διάλογος των πολιτισμών», με σκοπό «τη διαφύλαξη των πνευματικών και πολιτιστικών αξιών και τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των πολιτισμών του σύγχρονου κόσμου». Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και εκδηλώνεται σε φάση ανάπτυξης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος χαιρέτισε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το απόγευμα οι διοργανωτές.

Μάλιστα, τόνισε ότι το «Κέντρο Εθνικής Δόξας» και το «Ίδρυμα του Ανδρέα Πρωτόκλητου» έχουν δώσει δείγματα συμβολής στην ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Η αντιπρόεδρος των δύο ρωσικών οργανισμών, Ζαλίνα Μεντόεβα, τόνισε στην αποψινή συνέντευξη Τύπου ότι το 2013 είναι μια χρονιά γεμάτη σημασία για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, μίλησε για τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συμπάθεια που ενώνει τους δύο λαούς και τον ρόλο των ιδρυμάτων που εκπροσωπεί στην ανάδειξη των πνευματικών και των πολιτιστικών αξιών, της κοινής ιστορίας και των διαπολιτιστικών σχέσεων.

Η κ. Μεντόεβα σημείωσε ότι «στις προτεραιότητές μας είναι κοινές δράσεις (πρότζεκτ) με έμφαση στους νέους». Για τη συνεργασία με τους οργανισμούς του κ. Γιακούνιν μίλησε και η πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών Ι. Καποδίστριας, που συνδιοργανώνει τις εκδηλώσεις, Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου. Παράλληλα, οι ομιλητές υπογράμμισαν την επιτυχία που είχε το 3ο ελληνο-ρωσικό φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, κατά την επίσκεψη της αξιωματούχου της Δούμας και μιας από τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη Βαλεντίνα Ματβιένκο. Όπως επισημάνθηκε, κατά την επίσκεψη αυτή επαναβεβαιώθηκε το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, τον ΟΣΕ και τον ΟΛΘ.