ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΑΝ.ΕΛ. για τις διαπραγματεύσεις ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ

Οι ΑΝ.ΕΛ. για τις διαπραγματεύσεις ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ

Στα χέρια της Ελληνικής Προεδρίας βρίσκεται πλέον η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων επισήμανε ο Προεδρεύων της ΕΕ, Πρωθυπουργός της Λιθουανίας κ. Algirdas Butkevicius, απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του Νότη Μαριά.

Μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να στηριχθεί στα γνωστά πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Στο πλαίσιο αυτό οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες οφείλουν να τηρούν τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας και να εμπεδώσουν τη δημοκρατία στο εσωτερικό τους.

Ειδικότερα σε σχέση με τα Σκόπια ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επιπλέον των παραπάνω προϋποθέσεων να έχει λυθεί με τη σύμφωνη γνώμη της πατρίδας μας και το ζήτημα του ονόματος του γειτονικού αυτού κρατικού μορφώματος. Απαντώντας στις επισημάνσεις αυτές του Νότη Μαριά ο Προεδρεύων της ΕΕ, Πρωθυπουργός της Λιθουανίας κ. Algirdas Butkevicius, παρατήρησε ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις αυτές του Νότη Μαριά και κάλεσε την Ελλάδα να αξιοποιήσει την ευκαιρία της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας σε σχέση με την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων. Μάλιστα ο κ. Algirdas Butkevicius δεσμεύτηκε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Επισημαίνεται ότι το ζήτημα των Σκοπίων είχε θέσει ο Νότης Μαριάς και στο Δουβλίνο κατά τη διάρκεια της τότε Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2013, όταν και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ καταψήφισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Σκοπίων. Μετά την παραπάνω απάντηση του Προεδρεύοντος της ΕΕ, Πρωθυπουργού της Λιθουανίας κ. Algirdas Butkevicius, ο Νότης Μαριάς δήλωσε:

«Η σθεναρή μας στάση στα διεθνή φόρα ενάντια στην αλυτρωτική πολιτική των Σκοπίων σε βάρος της πατρίδας μας αποδίδει καρπούς. Αυτό πράξαμε στο Δουβλίνο, στο Στρασβούργο και τώρα στο Βίλνιους. Είναι πλέον φανερό ότι η ευρωπαϊκή πορεία του κρατικού μορφώματος των Σκοπίων εξαρτάται απόλυτα από την Ελλάδα. Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα πανηγυρικά και ο Προεδρεύων της ΕΕ, Πρωθυπουργός της Λιθουανίας κ. Algirdas Butkevicius. Αυτά προς γνώσιν και δια τας νομίμους συνεπείας».