ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρόικα και τρομοκρατία προκαλούν αναταράξεις στο Μαξίμου

Τρόικα και τρομοκρατία προκαλούν αναταράξεις στο Μαξίμου

-Ανησυχία για το πώς θα επιχειρήσει η Χρυσή Αυγή να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη στυγερή δολοφονία των δύο στελεχών της.

-«Σκιά» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η δολοφονία στο Ν. Ηράκλειο

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα αλλά και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό μετά τη στυγερή δολοφονία των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει συστήσει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, καθώς ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον κ. Στουρνάρα για τα θέματα οικονομίας, όσο και με τον κ. Δένδια ο οποίος τον ενημερώνει συνεχώς για όλες τις εξελίξεις στο θέμα της διπλής δολοφονίας στο Νέο Ηράκλειο.

Η Χρυσή Αυγή και πάλι στην ατζέντα

Μπορεί στην κυβέρνηση να υπήρχε η πεποίθηση ότι το ζήτημα της Χρυσής Αυγής τελειώνει και πως το εθνικιστικό κόμμα «ξεφουσκώνει» μετά την αποκάλυψη της δράσης του, ωστόσο η «θυματοποίησή» του μετά το διπλό φονικό το φέρνει και πάλι στην ατζέντα.

«Η χώρα δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να μπει σε έναν κύκλο αποσταθεροποίησης», τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις μικρές – είναι η αλήθεια - απώλειες της Χρυσής Αυγής σε όλες τις μετρήσεις, τώρα στα επιτελεία όλων των κομμάτων επικρατεί προβληματισμός για την πολιτική διαχείριση του διπλού φονικού.

Όλα τα κόμματα εκτιμούν ότι η Χρυσή Αυγή θα επιχειρήσει τη «θυματοποίησή» της και ήδη όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν σπεύσει να αποσυνδέσουν τη διπλή δολοφονία από όλα όσα κατηγορούνται τα στελέχη της που ήδη βρίσκονται προφυλακισμένα, σε μία προσπάθεια να μη δοθεί «πολιτικός μανδύας» στην εγκληματική πράξη, κάτι που, όπως πιστεύουν κυβερνητικά στελέχη, θα δώσει τη δυνατότητα στα στελέχη της Χρυσής Αυγής να αναδείξουν και πάλι τη συζήτηση για τις προφυλακίσεις του Ν. Μιχαλολιάκου και των άλλων μελών του κόμματος.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη Βουλή καθώς οι εθνικιστές βουλευτές είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν πάλι τις φωνές και τις απειλές κατά πάντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων αναμένεται να κρατήσουν χαμηλούς τόνους προκειμένου να μην δυναμιτιστεί ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Έρχεται η τρόικα, stop!

Αρχίζει αύριο Τρίτη και επίσημα ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικα, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να παραμένει ο προσδιορισμός του ύψους του δημοσιονομικού κενού του 2014, με τις δύο πλευρές να μη δείχνουν σημάδια υπαναχώρησης από τις θέσεις τους.

Σκληρή διαπραγμάτευση αλλά όχι ρήξη με τους δανειστές, είναι το μήνυμα του Μαξίμου που θα προσπαθήσουν να τηρήσουν οι υπουργοί.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους και από τις ηρωικές δηλώσεις περί «αντάρτικου» και πολιτικής διαπραγμάτευσης, μιλά τώρα για νηφάλια συζήτηση, που δεν θα έχει πολεμικό χαρακτήρα.

Μαζούχ, Τόμσεν και Μορς είναι γνώστες του κλίματος εντός του οποίου θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις και τις όποιες ενστάσεις τους.

Γνωρίζουν και τη «σκιά» που ρίχνει στις διαπραγματεύσεις η δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο και τις αντιδράσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τον νέο ΦΑΠ και φυσικά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα λοιπόν με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, είναι πιθανό οι δανειστές να μην τραβήξουν κι άλλο το σχοινί δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι:

  1. Το ύψος του δημοσιονομικού κενού και η λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2014.
  2. Η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ.
  3. Η κινητικότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο.
  4. Το αίτημα για άρση αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων.
  5. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων, με στόχο τη βεβαίωση εσόδων 3,5 δισ και την είσπραξη 2,9 δισ.
  6. Αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με στόχο την άμεση ιδιωτικοποίησή τους.
  7. Κώδικας Δικηγόρων.

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα η τρόικα

Βίντεο ΣΟΚ από τη δολοφονία των δύο παιδιών στο Ν. Ηράκλειο

Εκτέλεσαν εν ψυχρώ δυο μέλη της Χρυσής Αυγής

Αντίποινα ή προβοκάτσια, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας;

Οι εκβιασμοί των δανειστών που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια

Μετά τη διπλή δολοφονία έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Διαψεύδει δημοσιεύματα για μεγαλύτερο πλεόνασμα

Νέο «χαστούκι» από τους δανειστές

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Φυσικά και θα πάρουν νέα μέτρα στην Ελλάδα!