ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κούρκουλα με τον Γερμανό ομόλογό του Μ. Ροτ

Συνάντηση Κούρκουλα με τον Γερμανό ομόλογό του Μ. Ροτ

Μήνυμα σεβασμού και εκτίμησης για όσα έχει επιτύχει η Ελλάδα αλλά και για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων εμπιστοσύνης Γερμανίας- Ελλάδας θέλησε να εκφράσει με μία επίσκεψη αστραπή σήμερα στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μιχαέλ Ροτ σε ένα γεύμα εργασίας με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Κούρκουλα.

Μία συνάντηση μεγάλης συμβολικής αξίας, όπως είπε ο κ. Κούρκουλας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί, καθώς αυτή έγινε σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Ροτ, αλλά και ιδιαίτερης σημασίας για τα θέματα που θα θελήσει να προωθήσει η ελληνική προεδρία στο επόμενο εξάμηνο με τη βοήθεια σημαντικών κρατών όπως η Γερμανία.

Ο κ. Κούρκουλας εξέφρασε την ικανοποίησή του «που η γερμανική κυβερνητική συμμαχία έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση» και επισήμανε ότι αυτή ήταν μία ευκαιρία για να συζητηθούν και θέματα διμερούς συνεργασίας και σημαντικών πρωτοβουλιών που προτίθεται να προωθήσει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός όπως αυτές της ανταλλαγής νέων, της τράπεζας ανάπτυξης κλπ. Ο κ. Ροτ, όπως τόνισε ο κ. Κούρκουλας, είναι ένας πολιτικός που ακόμα και όταν το κόμμα του SPD σε πολλές περιπτώσεις είχε κάποιες επιφυλάξεις ο ίδιος είχε ψηφίσει στη γερμανική βουλή υπέρ της Ελλάδος.

«Ήταν πολύ σημαντικό να επισκεφθώ την χώρα σας για να δώσω ένα μήνυμα σεβασμού και αναγνώρισης για όλα όσα επιτύχει η χώρα σας» είπε από την πλευρά του ο κ. Ροτ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει πίσω της μια σημαντική πορεία, έχει επιτύχει πολλά αλλά έχει και πολλά μπροστά της» αναφέροντας ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και θα γίνουν ακόμη στενότερες στο μέλλον. Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας ο κ. Ροτ είπε ότι είναι αξιόλογες και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, εξηγώντας ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, θέλει να θέσει νέες βάσεις στην πολιτική της Ευρώπης.

kourkoulas

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να παρέχουμε υποστήριξη τους εταίρους μας, θέλουμε όμως επίσης να υπάρχουν σημαντικά βήματα μπροστά στον αγώνα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων», επισήμανε αναφέροντας ότι «η Ευρώπη έχει καθήκον να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την προαγωγή της απασχόλησης και της ανάπτυξης» καθώς «δεν είναι μία ένωση οικονομική αλλά μία ένωση αξιών και κοινωνικής αλληλεγγύης». Στη νέα συμφωνία του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, όπως σημείωσε, περιλαμβάνεται και η ίδρυση ενός διμερούς οργανισμού νεότητας και με την Ελλάδα, στο πρότυπο των δύο άλλων διμερών οργανισμών της Γερμανίας με την Γαλλία και την Πολωνία, που θα προάγει ανταλλαγές νέων και καλύτερη κατανόηση μεταξύ τους.

Αναφερόμενος στον εθνικισμό ο Γερμανός υφυπουργός δήλωσε ότι ο αγώνας θα είναι κοινός στην Ευρώπη, καθώς ο εθνικισμός δεν αφορά μεμονωμένες χώρες αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης. Τέλος εξέφρασε την πεποίθησή του για την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας τονίζοντας ότι η Γερμανία θα παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη και διαβεβαίωσε ότι την σημερινή του επίσκεψη θα διαδεχθούν και πολλές άλλες υποσχόμενος εξαιρετική συνεργασία από εδώ και στο εξής ανάμεσα στις δύο χώρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την τραπεζική ένωση ο κ. Ροτ είπε ότι μολονότι υπάρχουν και επικριτικές φωνές στο ευρωκοινοβούλιο, η Γερμανία θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού, ενώ σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας εξήγησε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η εταιρική σχέση των χωρών μελών η οποία θα πρέπει να βασίζεται στην ισοτιμία, καθώς μεγάλο βάρος θα δοθεί στο γεγονός ότι και για τις μικρότερες χώρες θα πρέπει να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση, τόνισε, δίνει μεγάλη σημασία στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων και στον τομέα αυτό δεν χρειαζόμαστε διασκέψεις αλλά πράξεις και αποτελέσματα, αντιμετώπιση με αποφασιστικό τρόπο. Η γερμανική κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στην κοινωνική διάσταση της ΕΕ και την ενίσχυσή της γι αυτό και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ροτ διευκρίνισε επίσης ότι είναι κοινός στόχος η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης της ΕΕ με μεγαλύτερο συντονισμό ενισχύοντας τον μηχανισμό αλληλεγγύης τους επόμενους μήνες και όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης, είπε, ότι υπάρχει ήδη σχετική συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας και αφορά την αλληλέγγυα κατανομή των βαρών και τον προσανατολισμό σε περισσότερο ανθρωπιστική αντιμετώπιση των μεταναστών. Σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων, απάντησε και ο κ. Κούρκουλας ο οποίος επισήμανε ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν αρχίσει η ελληνική προεδρία που έχει θέσει ως προτεραιότητα αυτό το θέμα και εξέφρασε την απορία του πως ορισμένοι δεν μπορούν να τα δουν αυτά τα βήματα.