ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΥΤ: «Η ελληνική ελίτ αρχίζει και νιώθει πόνο»

ΝΥΤ: «Η ελληνική ελίτ αρχίζει και νιώθει πόνο»

Με νέο της άρθρο ασχολείται με την Ελλάδα η εφημερίδα «New York Times», το οποίο φέρει τον τίτλο «Η ελληνική ελίτ αρχίζει και νιώθει πόνο».

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι πλέον η ελληνική αφρόκρεμα δεν είναι στο απυρόβλητο και δεν γλιτώνει από τα σκάνδαλα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «αρκετές φορές έχουν γίνει σχόλια για τα άδικα μέτρα λιτότητας τα οποία υπερφορολόγησαν τους Έλληνες και άδειασαν τους λογαριασμούς την ώρα που η ελληνική ελίτ δεν επωμιζόταν αντίστοιχα βάρη και δεν ερχόταν προ των ευθυνών της στον ρόλο που έπαιξε για την διαμόρφωση αυτής της κατάστασης».

«Πλέον αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει , προς ικανοποίηση πολλών», υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι οι δικαστές ασκούν ανεξάρτητα τον ρόλο από τους πολιτικούς.

dikastes

«Με θέληση, οι Έλληνες δικαστές δουλεύουν ανεξάρτητα από τους πολιτικούς, και μερικές φορές αντιμετωπίζουν την παθητική αντίσταση τους, και κυνηγούν την διαφθορά σε μια βαθιά δεξαμενή τωρινών και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων και μελών της επιχειρηματικής ελίτ, οι οποίοι κάποτε θεωρούνταν ανέγγιχτο», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Επιπλέον οι αναλυτές συμπληρώνουν, ότι οι εισαγγελείς ταλαντεύονται περισσότερο από ποτέ, αφού οι Έλληνες έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια λιτότητας και ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όσους λεηλάτησαν το κράτος και έφτασαν την Ελλάδα κοντά στη χρεοκοπία.

«Η ισχυρή δικαιοσύνη σε συνδυασμό με την διάθεση για κάθαρση, καθώς και η αδύναμη κυβέρνηση έδωσαν στους εισαγγελείς το δικαίωμα να ελίσσονται περισσότερο απ' ότι στο παρελθόν» τονίζουν οι New York Times.

new3423434

Εν συνεχεία γίνεται λόγος για τις συλλήψεις της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την σύλληψη του Σωτήρη Εμμανουήλ για το σκάνδαλο των εξοπλισμών, ενώ δεν λείπει από το δημοσίευμα η περίπτωση του Μιχάλη Λιάπη.

Οι New York Times κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου και Πόπη Παπανδρέου, την οποία χαρακτηρίζουν ως «εξολοθρευτή».

«Και οι δύο συμπλήρωσαν την αναφορά που καταδίκασε τον Άκη Τσοχατσόπουλο», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

Το δημοσίευμα πάντως υποστηρίζει ότι παρά τις προσπάθειες του δικαστικού συστήματος δεν υπάρχει επιβράβευση.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Αγωνιζόμαστε για μια ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή

NYT: Ντόμινο στην ΕΕ από τις πολιτικές απορρύθμισης της Μέρκελ

NYT: Τα 3 μέτρα που πρέπει να πάρει άμεσα η Ελλάδα για να ανακάμψει