ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παρέμβαση Βενιζέλου για την Συρία στην «Γενεύη II»

Η παρέμβαση Βενιζέλου για την Συρία στην «Γενεύη II»

«Η Ελλάδα, χώρα της ευρύτερης περιοχής με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τον συριακό λαό, είναι σήμερα εδώ, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι-Μουν, για να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά στο μονοπάτι της ειρήνης», ανέφερε, ξεκινώντας την σχετική του παρέμβαση για την Συρία στην ειρηνευτική Συνδιάσκεψη Γενεύη II.

«Η απόφαση της Δαμασκού και του συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης να μετάσχουν στην «Γενεύη ΙΙ» είναι μια καθαρή ένδειξη ότι καταλαβαίνουν πλήρως το μέγεθος του διακυβεύματος για τη χώρα τους και το συριακό λαό. Χαιρετίζουμε την απόφασή τους να συμμετάσχουν στη Συνδιάσκεψη και τους καλούμε να δείξουν ειλικρινές και εποικοδομητικό πνεύμα, καθώς και ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, για το καλό της δικής τους χώρας και προς όφελος του συριακού λαού και των επερχόμενων γενεών. Η διεθνής κοινότητα, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, είναι έτοιμη να στηρίξει τη Συρία στις προσπάθειές της να σταθεί στα πόδια της και να ανοικοδομηθεί, μετά από μία επιτυχία της μεταβατικής διαδικασίας «Γενεύη ΙΙ».

Η σημερινή έναρξη της διαδικασίας «Γενεύη ΙΙ» προσφέρει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για μια πολιτική επίλυση, μέσω διαπραγματεύσεων, της συριακής κρίσης με τη διαμεσολάβηση του Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου Lakhdar Brahimi, στον οποίο εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας. Είναι ευθύνη της Δαμασκού και του Συνασπισμού της Συριακής αντιπολίτευσης να προσπαθήσουν να βρουν μια πολιτική διέξοδο. Μια διέξοδο, η οποία είναι εγγυημένη, μέσω της εφαρμογής του Ανακοινωθέντος της «Γενεύης Ι», στη βάση της δημιουργίας ενός μεταβατικού κυβερνώντος σχήματος με πλήρη εκτελεστική εξουσία.

6fb50c36730cf1c07df32e20a8592d43 XL

Για να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις, είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί σταθερή εμπιστοσύνη. Για αυτό είναι βασικό να συμφωνηθούν χωρίς καθυστέρηση Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του συριακού λαού. Αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν επί του πεδίου κατάπαυση του πυρός, λήξη των πολιορκιών, εξασφάλιση διαδρόμων ανθρωπιστικής πρόσβασης, απελευθέρωση αιχμαλώτων, ανταλλαγή κρατουμένων. Τα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν προστασία και υποστήριξη ευάλωτων ομάδων -γυναικών, παιδιών, τραυματιών, ηλικιωμένων, μη εμπλεκόμενων τρίτων, όλων δηλαδή των αθώων θυμάτων αυτής της εμφύλιας σύρραξης. Και θα πρέπει, επίσης, να εξασφαλίζουν την πλήρη και ίση συμμετοχή των Σύριων γυναικών και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στις συνομιλίες της Γενεύης και στην ειρηνευτική διαδικασία γενικότερα.

Όποιες μελλοντικές εκλογές στη Συρία πρέπει να λάβουν χώρα μόνο μέσα στο πλαίσιο του Ανακοινωθέντος της Γενεύης και των αποφάσεων που ελπίζουμε ότι θα ληφθούν μέσω της Διαδικασίας που μόλις άρχισε. Περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες, ειδικά εκείνοι που έχουν άμεση επιρροή σε μία από τις δύο πλευρές, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη θετική τους επιρροή στη διαδικασία και να δεσμευτούν στο πλαίσιο της "Γενεύης Ι". Τους καλούμε να εμπλακούν χωρίς δισταγμό και με πλήρη συνείδηση της αποφασιστικής σημασίας του διακυβεύματος».

beni

Συναντήσεις Βενιζέλου στο περιθώριο της Ειρηνευτικής Συνόδου

Σειρά επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους είχε εντωμεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της Ειρηνευτικής Συνόδου Γενεύη ΙΙ για τη Συρία, που πραγματοποιείται στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε συνάντηση με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Αλ Αράμπι (Nabil Al Araby), ο οποίος τον ευχαρίστησε για την Κοινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 10 Ιουνίου 2014, και θα είναι μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι (Wang Yi), και λαμβάνοντας υπόψη το κινεζικό ενδιαφέρον για την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ακόμη, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί (Hosyar Zebari), με τον οποίο συζήτησε για την κατάσταση στη χώρα και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις προοπτικές συνεργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων με αντίστοιχες ιρακινές.

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση Βενιζέλου για αυτοσυγκράτηση