ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοβρετανικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης

Ελληνοβρετανικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης

Πρόγραμμα αξίας 2 εκατ. λιρών για την υποστήριξη της πρακτικής συνεργασίας που αναφέρεται στην ενίσχυση των συστημάτων ασύλου και μετανάστευσης των κρατών- μελών της ΕΕ, παρουσίασαν σήμερα ο Βρετανός πρεσβευτής Τζον Κίτμερ και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, μαζί με την αντιπρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Λόρα Τόμσον.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος υπαγορεύεται από τη διαπίστωση ότι η Βρετανία παραμένει ο τελικός προορισμός πολλών παράνομων μεταναστών και άρα επιδιώκεται να υπάρχει διαχείριση και έλεγχος στην παράνομη μετανάστευση. Διότι, όπως επισημάνθηκε, «η μετανάστευση μπορεί ενδεχομένως να εμπλουτίσει τον πολιτισμό και να ενισχύσει την οικονομία των κρατών υποδοχής», πλην, όμως, η παράνομη μετανάστευση «μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».

19022014-dom003

Ως εκ τούτου, επιδιώκεται, μέσω του προγράμματος, να υποστηριχθεί η συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα και «να διευκολυνθεί η ασφαλής επιστροφή και επανένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους». Ο Βρετανός πρεσβευτής επισήμανε σχετικά ότι η χώρα του «συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης», προκειμένου να μειωθεί εν συνεχεία η παράνομη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπενθυμίζοντας, ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί μια προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας παρατήρησε ότι «το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στις εθελούσιες επιστροφές παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους».

Τα στοιχεία του προγράμματος παρουσίασε εν συνεχεία η Λόρα Τόμσον, αναφέροντας ότι με το συγκεκριμένο κονδύλι θα διευκολυνθεί η εθελοντική επιστροφή 1500 παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους (όπως είναι το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Νιγηρία και το Σουδάν). Ταυτόχρονα θα υποστηριχθεί η «βιώσιμη επανένταξη 75 μεταναστών», ενώ (σε συνεργασία με άλλες χώρες-μέλη) η Βρετανία χρηματοδοτεί ένα επιπλέον πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης για ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σχετικά αναφέρθηκε, ότι κατά τις εκτιμήσεις του αρμόδιου βρετανικού φορέα, το κόστος επαναπατρισμού μιας οικογένειας που αναγκάζεται να επιστρέψει κατόπιν άρνησης ασύλου, μπορεί να φτάσει μέχρι τις 60.000 λίρες.

Διαβάστε επίσης:

FRONTEX: Αύξηση 48% των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα