Ανησυχία Βενιζέλου για την κατάσταση στην Ουκρανία

Ανησυχία Βενιζέλου για την κατάσταση στην Ουκρανία

Καταδικάζει κατηγορηματικά την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η ελληνική προεδρία στρέφει τις σκέψεις της στα θύματα, στις οικογένειες των νεκρών, τους τραυματίες και καταδικάζει απερίφραστα κάθε έναν που δίνει κίνητρο ή υποκινεί την άσκηση βίας και κλιμακώνει τη βία», δήλωσε από τα Σκόπια.

Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με ομολόγους του σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. «Συνεργαζόμαστε στενά με την ύπατη εκπρόσωπο Κάθριν Άστον και είμαστε σε συνεχή επαφή με πολλούς συναδέλφους μας. Χρειάζεται αναμφίβολα μία κινητοποίηση, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Τα μηνύματα είναι πολύ καθαρά και θα τα λάβει υπόψη του και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς αλλά και όλοι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην Ουκρανία, είπε.

Με αφορμή τη χθεσινή συμφωνία για εκεχειρία εξέφρασε την ελπίδα για εκτόνωση της κατάστασης και αποκλιμάκωση της βίας, ενώ τόνισε ότι «όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες της Ουκρανίας πρέπει να συμβάλλουν ώστε να ξεπεραστεί η κρίση προκειμένου να φτάσουμε σε μια κυβέρνηση συναινετική που θα οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ενότητας, της αποκατάστασης της τάξης, της διαφύλαξης της εδαφικής της ακεραιότητας και που θα οδηγήσει τον ουκρανικό λαό προς τον μεγάλο του στόχο, που είναι να αναδειχθεί ως ένα μεγάλο έθνος κι ένας μεγάλος παράγοντας της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως είναι και όπως δικαιούται να είναι», είπε.