ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To μήνυμα του Βενιζέλου από τη Μαριούπολη

To μήνυμα του Βενιζέλου από τη Μαριούπολη

Διαβεβαιώσεις ότι βρίσκονται υπό την απόλυτη κάλυψη και προστασία της Ελλάδας παρείχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους ομογενείς της Ουκρανίας. «θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, εθνικές και ευρωπαϊκές, ώστε να έχετε αυτή την προστασία, αυτή την φροντίδα που πρέπει να έχετε, τις δύσκολες στιγμές που ζείτε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε σήμερα με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων και του Ελληνισμού της Ουκρανίας στη Μαριούπολη. «Βρίσκομαι εδώ, ακριβώς, επειδή η Ουκρανία περνάει μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο αυτή, θέλει να συμβάλλει όσο μπορεί, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, να υπάρξει τάξη» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για το Κίεβο όπου θα έχει συναντήσεις με τη νέα ηγεσία της χώρας, με τον Πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εξωτερικών, με τον Πρόεδρο της Βουλής. Στόχος αυτή τη στιγμή όπως είπε είναι «να ξεπεράσουμε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, μεταξύ δύο γειτονικών και φίλων κρατών που έχουν τεράστια σημασία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό ο κ. Βενιζέλος θέλησε να ενημερωθεί «απευθείας από τις νέες Αρχές της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσουμε και ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμβάλουμε στην επίτευξη των στόχων που ανέφερα προηγουμένως, οι οποίοι που σας αφορούν και εσάς, γιατί και εσείς θέλετε να νιώθετε ασφάλεια, πως λειτουργεί ένα κράτος που σας προστατεύει».

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος μετέφερε μήνυμα «του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού, της Βουλής των Ελλήνων, όλων των πολιτικών δυνάμεων - γιατί είμαστε όλοι ενωμένοι, ως έθνος, όταν υπάρχει μια ανάγκη προστασίας των πατριωτών μας, οπουδήποτε στον κόσμο».

«Θέλω να νιώθετε ότι το υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση, συνολικά, είναι στο πλευρό σας. Το Γενικό Προξενείο και η Πρεσβεία μας στο Κίεβο είναι το σπίτι σας. Οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί, η βοήθειά μας θα είναι άμεση, πρακτική, αποτελεσματική, σε συνεννόηση, φυσικά, πάντα με τις ουκρανικές Αρχές, με τις οποίες πρέπει να έχουμε εξαιρετική σχέση, για να είμαστε και αποτελεσματικοί σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε», ανέφερε ο ίδιος.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «βεβαίως, είστε πολίτες που ζείτε εδώ στην Ουκρανία, έχετε την ελληνική σας ταυτότητα και την ελληνική σας υπερηφάνεια. Θέλουμε η Ουκρανία, η χώρα στην οποία ζείτε, να ευτυχήσει, να ευημερήσει, να ξεπεράσει την κρίση, και, βεβαίως, αυτό που, πρωτίστως, θέλουμε και θέλει όλος ο κόσμος είναι να μην έχουμε ούτε εμφύλιο πόλεμο, ούτε πολεμική ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Να μην ξαναγίνει η Ουκρανία ένα πεδίο πολέμου, να μην έχουμε εδώ ένα νέο ψυχρό πόλεμο που θα διχάσει ξανά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε και θα το αποφύγουμε».

Ο σκοπός της επίσκεψης όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών είναι να μεταδώσει το μήνυμα συμπαράστασης «το οποίο είναι και πολιτικό και ηθικό και συναισθηματικό και πρακτικό και θέλω να σας παρακαλέσω πραγματικά ό,τι έχετε να μας το λέτε, αμέσως, για να μπορούμε να σας βοηθάμε και να αντιδρούμε με τον τρόπο που πρέπει».

Διαβάστε επίσης: Στην Ουκρανία σήμερα ο Βενιζέλος