ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίτσαρντ Πάρκερ: Ο άνθρωπος του ΓΑΠ πίσω από τις «κουρτίνες»

Ρίτσαρντ Πάρκερ: Ο άνθρωπος του ΓΑΠ πίσω από τις «κουρτίνες»

Ποιος είναι ο καθηγητής του Χάρβαρντ και τι ετοιμάζει με τον πρώην πρωθυπουργό

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανέκαθεν μια κακή συνήθεια. Μάζευε δίπλα του πολλούς συμβούλους. Συνήθως καθηγητές με ρηξικέλευθες και προχωρημένες ιδέες γύρω από νέα μοντέλα οικονομικής διαχείρισης πράσινης ανάπτυξης και διαφόρων άλλων παραπλήσιων θεωριών. Ένας εξ αυτών ακούει στο όνομα Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Για όσους τον έχουν γνωρίσει από κοντά, λένε ότι ήταν από τους λίγους συμβούλους του Παπανδρέου που έχει αναγνωρίσει ανοιχτά τα λάθη του, όσο διάστημα υπήρξε στενός συνεργάτης και σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού. Ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, καθηγητής οικονομικών στο Χάρβαρντ, ήταν ο άνθρωπος που την περίοδο της διακυβέρνησης Παπανδρέου, οραματίστηκε την ιδέα της μετατροπής της Ελλάδας σε τουριστικό θέρετρο με την τουριστική βιομηχανία να είναι αυτή που θα ρίχνει νερό στον μύλο της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Με την πάροδο όμως του χρόνου, οι προσδοκίες του ψαλιδίστηκαν και από ένα σημείο κι έπειτα άρχισε να πιστεύει- όπως λένε οι άνθρωποι που έχουν συζητήσει μαζί του- ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το NEWSBOMB, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του ο Πάρκερ παραδέχεται ανοιχτά ότι «δεν είχε ιδία άποψη και ξεκάθαρη εικόνα για το πώς λειτουργεί η ελληνική πραγματικότητα». Γι' αυτό και οι συμβουλές που έδινε στον Παπανδρέου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με άνεση και αποτελεσματικότητα σε κάποιο εκσυγχρονισμένο κράτος της Σουηδίας ή της Φιλανδίας, στην Ελλάδα όμως ήταν εξωπραγματικές.

Και ο ίδιος ο Πάρκερ το συνειδητοποίησε αυτό, αφότου παραιτήθηκε από την θέση του προσωπικού συμβούλου του ΓΑΠ. Όταν σε ανύποπτο χρόνο το NEWSBOMB τον ρώτησε για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε ο Παπανδρέου να οδηγηθεί στην έξοδο από την Πρωθυπουργία και την μετέπειτα προσωπική αλλά και πολιτική ταπείνωση, είχε απαντήσει «τα συμφέροντα». Ο Πάρκερ είναι από τους πρώην συμβούλους του ΓΑΠ, που μιλώντας με Αμερικανούς δημοσιογράφους υπεραμύνεται μέχρι σήμερα ακόμα την άποψη ότι ο Παπανδρέου πολεμήθηκε από τα τραπεζικά και εκδοτικά συμφέροντα με σκοπό να οδηγηθεί στην πτώση από την Πρωθυπουργία. Αυτή βέβαια είναι η άποψη που εδώ και χρόνια διακινούσε και διακινεί το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου στηρίχθηκε όσο λίγοι Έλληνες πρωθυπουργοί από το εκδοτικό κατεστημένο για «να γυρίσει σελίδα στη χώρα».

Μία δήλωσή του Ρίτσαρντ Πάρκερ σε βρετανικό δίκτυο προ μερικών μηνών, ότι «με τον Παπανδρέου είχαμε συζητήσει το σενάριο της εξόδου από το ευρώ» είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στην χώρα μας.

papandreou-1

Μετέπειτα ο Πάρκερ προσπάθησε βέβαια να «μαζέψει» τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιούργησαν οι δηλώσεις του. Μάταια όμως. Σε συνομιλία που είχε το NEWSBOMB μαζί του, πριν καιρό, ο Πάρκερ απάντησε ότι «η συζήτηση ήταν μια γενική κουβέντα και δεν υπήρξε ποτέ σοβαρή σκέψη να βγει η Ελλάδα από το ευρώ».

Όσοι συνομιλούν μαζί του λένε ότι ο Πάρκερ φέρεται να είναι βέβαιος ότι ο Παπανδρέου αργά ή γρήγορα θα κάνει την ολική επαναφορά στο ελλαδικό πολιτικό σκηνικό. Συνδέεται αυτή η άποψη με την δημιουργία νέου κόμματος ή με κάποια άλλη θεσμική ιδιότητα που επιδιώκει να αναλάβει; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα.

Πάντως η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που έχει με τον Πάρκερ, είναι δηλωτική του γεγονότος ότι ο γνωστός καθηγητής του Χάρβαρντ δεν λέει τυχαία όσα λέει στους συνομιλητές του. Το NEWSBOMB είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πάρκερ μαζί με ακόμα έναν γνωστό οικονομολόγο του Χάρβαρντ- που θα σας αποκαλύψουμε σύντομα- είναι οι δύο άνθρωποι που έχουν αναλάβει εκ μέρους του ΓΑΠ την συγγραφή μίας οικονομικής πλατφόρμας για την μετά το Μνημόνιο εποχή.

Αυτό που καταγράφεται σε κάθε περίπτωση είναι μία έντονη κινητικότητα των ανθρώπων του περιβάλλοντος του Παπανδρέου, και ειδικά όσων είναι εγκατεστημένοι εκτός Ελλάδας, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και όπως στην ζωή, έτσι και στην πολιτική τίποτε δεν είναι τυχαίο...

Όπως δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η αποστολή που ανέλαβε ο Στουρνάρας κατόπιν εντολής των δυο κυβερνητικών ετέρων να πραγματοποιήσει πολιτικό μασάζ στον Γιώργο Παπανδρέου.

Διαβάστε επίσης:

«Μασάζ» σε Παπανδρέου για να μην καταπέσει το νομοσχέδιο των τραπεζών

Σήκω Αντρέα να τους δεις!

Βελούδινο» ή ηχηρό το διαζύγιο μεταξύ Γιώργου και Βενιζέλου;

Εγκαταλείπουν και οι τελευταίοι το ΠΑΣΟΚ

«Εξέγερση» στο ΠΑΣΟΚ για τη διάλυση του κόμματος!

Δημοψήφισμα newsbomb.gr: «Μαύρο»... δαγκωτό για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ