ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας:Τραυματίστηκε η Βουλή για να μην στραπατσαριστεί η κυβέρνηση

Τσίπρας:Τραυματίστηκε η Βουλή για να μην στραπατσαριστεί η κυβέρνηση

«Δεν πρόκειται για μια προσωπική διένεξη, αλλά για μια πολιτική επιλογή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας την απόφαση του κόμματος να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν μια «πολιτική επιλογή αναγκαστική από τη στιγμή που ο Πρόεδρος επέλεξε να πάρει επάνω του, ως μη όφειλε κατά τη γνώμη μας, την απόφαση να αποδεχτεί τη πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που καταθέσαμε στον υπουργό των οικονομικών», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν όφειλε», «δεδομένου ότι θα μπορούσε να θέσει το θέμα στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, είτε έστω στη διάσκεψη των Προέδρων».

Την Κυριακή «έγινε πρωτοφανές στα χρονικά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με ακόμα πιο προφανή πολιτική σκοπιμότητα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε: «σήμερα είναι σαφές ποια ήταν η σκοπιμότητα της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης. Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση. Ακόμα μεγαλύτερος θα ήταν η κρίση των βουλευτών για τον υπουργό Οικονομικών».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η κυβέρνηση χθες φυγομάχησε», τονίζοντας ότι «αυτό ήταν το μόνο κυβερνητικό σχέδιο στη χθεσινή διαδικασία. Η φυγομαχία».
«Και δυστυχώς ο Πρόεδρος της Βουλής, υπηρέτησε αυτό το κυβερνητικό σχέδιο. Και το κοινοβούλιο για άλλη μια φορά τραυματίστηκε. Για να μην στραπατσαριστεί η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τις γνωμοδοτήσεις καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου για τη συνταγματικότητα της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι σκοπός του κόμματος ήταν να σταματήσει «την κακουργηματική απιστία εις βάρος του δημοσίου με πρωτεργάτη τον κ. Στουρνάρα».

«Χθες το βράδυ, λοιπόν, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κατάλαβε και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, τι προσπαθούσε να αποφύγει η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου. Όταν σε μια ψηφοφορία με εκβιασμούς, με τη τρομοκρατία της δόσης, με το στανιό της κομματικής πειθαρχίας φτάνετε με το ζόρι στο 151. Τι θα γινόταν αν έμπαινε σε ψηφοφορία η δυσπιστία κατά του κου Στουρνάρα. Όχι 151, ούτε 141 δεν θα στήριζαν τον υπουργό Οικονομικών και προστάτη της χρεοκοπημένης τραπεζοκρατίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «εδώ, μέσα και έξω από αυτό το κτίριο, εγγυητές της δημοκρατικής νομιμότητας, μέχρι την μεγάλη ανατροπή. Μέχρι τη μεγάλη νίκη του λαού μας και της δημοκρατίας. Τη μεγάλη νίκη που δε θα αργήσει».

Διαβάστε επίσης:
LIVE η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής