ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Για την ανεργία δεν ευθύνεται μόνο η ύφεση

Βρούτσης: Για την ανεργία δεν ευθύνεται μόνο η ύφεση

«Η καθίζηση της ελληνικής αγοράς εργασίας μόλις σε τρία χρόνια - από τα μέσα του 2009 έως τα μέσα του 2012 - δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της κρίσης και της ύφεσης, αλλά οφειλόταν κατά βάση σε διαρθρωτικούς λόγους», υποστήριξε μεταξύ άλλων, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση «Drivers of the Economic Growth-The Day after Greece» στο Deree College», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

Στα διαρθρωτικά ελλείμματα της ελληνικής αγοράς εργασίας ο κ. Βρούτσης συμπεριέλαβε τον «παραγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας και τις δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας που εμπόδισαν μια πιο ήπια προσαρμογή της απασχόλησης».

«Στην Ελλάδα», πρόσθεσε, «δεν υπήρχε ένας οργανωμένος και έτοιμος μηχανισμός για τη μείωση του χρόνου εργασίας σε αντιστάθμισμα για τη διάσωση των θέσεων απασχόλησης, ούτε η θεσμική ωριμότητα, ούτε η κοινή συναντίληψη των κοινωνικών εταίρων για τη σύναψη συλλογικών συμφωνιών που θα προστάτευαν την απασχόληση».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που έλαβε το υπουργείο για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

«Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μοναδες», ανέφερε, «θα έχει ως όφελος τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι το μέγεθος της "φορολογικής σφήνας" (tax wedge), δηλαδή η διαφορά μεταξύ αυτού που πληρώνει ο εργοδότης και αυτού που τελικά λαμβάνει ο εργαζόμενος, αποτελεί ένα ισχυρό αντικίνητρο για προσλήψεις στην επίσημη οικονομία».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο «δραστικό περιορισμό» των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, με τη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», και «την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με τη θεσμοθέτηση του υψηλότερου προστίμου που έχει ποτέ επιβληθεί».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η «καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, να παρουσιάζει ισχυρές πτωτικές τάσεις, και από 40,5% τον Φεβρουάριο του 2013, να βρίσκεται ένα χρόνο μετά στο 21,86%. Τόνισε ακόμα ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν και σημείωσε ότι «μετά και τις μεγάλες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές, θεωρείται αδιανόητη οποιαδήποτε καταχρηστική πρακτική των επιχειρήσεων σε αυτό το ζήτημα».

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε επιπλέον στην κατάργηση των «κατ’ ευφημισμό "κοινωνικών πόρων"», όπως χαρακτηριστικά είπε, και έκανε λόγο για «συντεχνιακού χαρακτήρα επιβολή φορολογίας σε τμήματα της οικονομικής δραστηριότητας, προκειμένου να ωφεληθούν προνομιακά συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, σε βάρος των καταναλωτών και των πολλών - ανυπεράσπιστων - πολιτών πουν δεν είχαν "πέρασμα" στη διαμόρφωση πολιτικής».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι διαφαίνεται πλέον μια «μεγάλη στροφή στην ελληνική οικονομία που αποτελεί την αρχή της εξόδου από την κρίση και ότι τα δύσκολα έχουν περάσει καθώς ολοκληρώθηκε ουσιαστικά, ένας σκληρός και επώδυνος κύκλος δημοσιονομικής προσαρμογής, της μεγαλύτερης που έχει συντελεστεί ποτέ σε χώρα του ΟΟΣΑ».

Διαβάστε επίσης:

Στην κορυφή της ανεργίας η Ελλάδα

Η Ελλάδα χώρα της φτώχειας και της ανεργίας