Τσακαλώτος: Οι αντιφάσεις της πολιτικής του Μνημονίου δεν κρύβονται

NEWSBOMB

Τσακαλώτος: Οι αντιφάσεις της πολιτικής του Μνημονίου δεν κρύβονται

Για εμμονή της τρόικας στην «πολιτική πολιτικής που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό χωρίς να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα», κάνει λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης της κομισιόν για την Ελλάδα.

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του Μνημονίου αναδεικνύει την εμμονή της Τρόικας στην άσκηση μιας πολιτικής που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό χωρίς να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Οι αντιφάσεις της πολιτικής του Μνημονίου, παρά τις όποιες προσπάθειες κυβέρνησης και Τρόικας, δεν μπορούν να κρυφτούν. Ειδικότερα:

- Παρά την καλύτερη επίδοση των δημοσίων οικονομικών το 2013 – λόγω της μεγάλης υποεκτέλεσης των κοινωνικών δαπανών - τα δημοσιονομικά κενά παραμένουν για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, υπάρχει κενό €2 δις το 2015, €3,8 δις το 2016 και €1,9 δις το 2017, για τα οποία θα απαιτηθεί όχι μόνο η συνέχιση των έκτακτων μέτρων αλλά πιθανά και η λήψη νέων.

- Η κατάρρευση των μισθών, που υποτίθεται ότι θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα, δεν έχει οδηγήσει σε μια σημαντική και βιώσιμη αύξηση των εξαγωγών. Οι προβλέψεις, μάλιστα, της Επιτροπής για την πορεία των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια το επιβεβαιώνουν. Παρά την αποτυχία αυτή, προβλέπεται νέος γύρος μέτρων για τις ομαδικές απολύσεις και την ολοκλήρωση της διάλυσης του θεσμικού πλαισίου στα εργασιακά.

- Ενώ και στα υπόλοιπα πεδία πολιτικής παρατηρείται στασιμότητα, η συνταγή παραμένει η ίδια. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται χαμηλότερα, αλλά ζητείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα μεταφραστεί σε χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενώ τίποτα ακόμα δεν γίνεται για τη συνεχή αύξηση των κόκκινων δανείων. Οι απελευθερώσεις επαγγελμάτων και προϊόντων προχωρούν, αλλά οι τιμές ακόμα δεν έπεσαν, ούτε έφεραν επενδύσεις.

- Σε σχέση δε με το σημαντικότερο ζήτημα, τη βιωσιμότητα του χρέους, η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Εξακολουθούν, βέβαια, Τρόικα και κυβέρνηση, να υιοθετούν την απολύτως παράλογη πρόβλεψη ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, έχοντας πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% από το 2016 και έπειτα, ενώ παράλληλα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα ξεπερνά το 3%.

Θα συνιστούσαμε, τέλος, σε όσους υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής φτάνει στο τέλος του, να διαβάσουν το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου στο τέλος της Έκθεσης. Και ας μας εξηγήσουν έπειτα πώς γίνεται να τελειώνει το Μνημόνιο και να προβλέπονται μέτρα όχι μόνο για το 2015, αλλά μέχρι και το 2017. Το πρώτο βήμα για να τελειώσει ουσιαστικά η πολιτική του Μνημονίου είναι να εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Κίνδυνος από τα οργανωμένα συμφέροντα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved