ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης στο newsbomb.gr: Καμία ζωή σε κίνδυνο στη θάλασσα

Βαρβιτσιώτης στο newsbomb.gr: Καμία ζωή σε κίνδυνο στη θάλασσα

Τη θλίψη του για τη ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Σάμου που στοίχισε τη ζωή σε 22 παράνομους μετανάστες εκφράζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστική δήλωσή του στο newsbomb.gr, «το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή υπηρετώντας πιστά το βασικό του δόγμα «καμία ζωή σε κίνδυνο στη θάλασσα» αντιμετωπίζει ένα πολυδιάστατο, αλλά και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα».

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτηρίζει αναγκαία την χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη στο newsbomb.gr:

«Η χθεσινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή βορείως της νήσου Σάμου με τον άδικο χαμό ζωών ήταν ένα γεγονός που μας συγκλόνισε και μας γέμισε θλίψη.

Τους τελευταίους μήνες οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος καταβάλλουνυπεράνθρωπες προσπάθειες σε περιστατικά που αφορούνδιασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα.Παράλληλα,επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, τα οποία είναι σύνορα καιτης Νοτιανατολικής Ευρώπης. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή υπηρετώντας πιστά το βασικό του δόγμα «καμία ζωή σε κίνδυνο στη θάλασσα» αντιμετωπίζει ένα πολυδιάστατο, αλλά και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα.

Από τα μέσα του 2011 και μέχρι σήμερα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στις χώρες γειτνίασης (Β. Αφρική, Εγγύς & Μέση Ανατολή) δημιούργησαν και συνεχίζουν να τροφοδοτούν ισχυρά ρεύματα παράνομης μετανάστευσης, αρχικά στη Κεντρική Μεσόγειο και από τον Αύγουστο 2012 στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το τελευταίο 14μηνο έχουν διασωθεί πάνω από 3.500 άνθρωποι! Η σύγκριση με τα παρελθόντα έτη είναι καταλυτική για τις μεταναστευτικές ροές από τη θάλασσα: Τους τέσσερεις πρώτους μήνες του 2014 είχαμε 4363 συλλήψεις παράνομων μεταναστών, όταν το 2013 είχαμε 8.644, το 2012 είχαμε 1622 και το 2011 μόλις 516.

Τραγικά περιστατικά, όπως το χθεσινό, καθώς και όλη αυτή η αυξητική μεταναστευτική πίεση που δεχόμαστε ως χώρα, όπως προκύπτει και από τους επίσημους αριθμούς, καθιστούν αναγκαία τηνχάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου είναι αφιερωμένη σ' αυτό το θέμα. Από πέρυσι τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ανέλαβαν μια πρωτοβουλία να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συζήτησης μέσα στην Ευρώπη. Γι' αυτό το λόγο, ανέλαβε η Κομισιόν να εκπονήσει ένα σχέδιο για το Task Force Mediterranean, δηλαδή την δύναμη που θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο στα νερά της Μεσογείου. Είναι θέμα της Μάλτας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Είμαστε οι τρεις χώρες που δεχόμαστε τη μεγαλύτερη πίεση από τα ανατολικά και τα βόρεια της Αφρικής. Είναι βασικό να αντιληφθούμε, όμως,ότι τα σύνορά τα σύνορα της χώρας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι ανοικτά προς όλους, όπως κάποιες πολιτικές δυνάμεις προτείνουν. Αυτό αντιβαίνει, καταρχάς, σε όλες τις συνθήκες που σήμερα εφαρμόζουμε, τη συνθήκη του Σένγκεν, η οποία επιβάλλει να υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδό μας και βέβαια στην εθνική νομοθεσία.

Η ευρωπαϊκή συνεργασία και η συνευθύνη από όλους τους ευρωπαίους εταίρους είναι ο μόνος δρόμος για να δοθεί ένα τέλος σε ανάλογες καταστάσεις στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Το βάρος της ευθύνης της αντιμετώπισης της μετανάστευσης δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης:

Ανείπωτη τραγωδία στη Σάμο με 22 νεκρούς

Τραγικός ο απολογισμός του ναυαγίου στη Σάμο (pics)

Με εντολή Δένδια: Ειδικό Σχέδιο μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη Σάμο