ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκλογές του twitter - Οι νικητές και οι χαμένοι (μέρος πρώτο)

Οι εκλογές του twitter - Οι νικητές και οι χαμένοι (μέρος πρώτο)

Σε αυτές τις εκλογές, οι πολίτες δεν περίμεναν τις κάλπες για να εκφράσουν την άποψή τους. Στο twitter, το πιο δυναμικό και ανερχόμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες "μιλούσαν" και εξέφραζαν την πολιτική τους γνώμη καθημερινά, διαμορφώνοντας τάσεις.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο newsbomb.gr, παρουσιάζεται μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των προεκλογικών πολιτικών μηνυμάτων που δημοσιεύθηκαν στο twitter. Τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά και ανατρέπουν πλήρως τον τρόπο ανάλυσης των τάσεων της κοινής γνώμης.

Η έρευνα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η εταιρεία Media Perception Analytics συγκέντρωσε και ανέλυσε για το newsbomb, όλα τα πολιτικά tweet που δημοσιεύθηκαν τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και μία ημέρα μετά. Η έρευνα αποτυπώνει με ακρίβεια τις τάσεις που διαμορφώθηκαν στο twitter, παρουσιάζει τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τους χρήστες και αναδεικνύει τους νικητές και τους χαμένους των εκλογών.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας παρουσιάζεται η μάχη των αριθμών. Ποια κόμματα απασχόλησαν περισσότερο τους χρήστες του twitter.

Πλήθος tweet - Ποια κόμματα κέρδισαν τη μάχη των αριθμών

Στο πρώτο διάγραμμα παρουσιάζεται το πλήθος των tweets που αναφέρονται σε κάθε μία από τις παρατάξεις στο διάστημα πριν τις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές και ως την Δευτέρα μετά τις Ευρωεκλογές.

g1

Διάγραμμα 1. Πλήθος tweets ανά πολιτική παράταξη μεταξύ 12-05-2014 και 26-05-2014

Σε όλη την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό μηνυμάτων με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Tην Κυριακή (18-05-2014) του πρώτου γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών υπήρξε ραγδαία αύξηση του πλήθους των μηνυμάτων.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο αριθμός των tweets μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών αυξάνεται εντυπωσιακά για όλες τις παρατάξεις.

g2

Διάγραμμα 2: Πλήθος tweets ανά παράταξη την εβδομάδα πριν τις Ευρω-εκλογές - (19-24 Μαΐου 2014)

Την εβδομάδα που προηγήθηκε των Ευρωπαϊκών εκλογών, τα περισσότερα μηνύματα στο twitter αφορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ (36.565), με τη ΝΔ να ακολουθεί αρκετά πίσω (22.685). Το ΠΑΣΟΚ έρχεται στη τρίτη θέση (13.388) ακόμα κι αθροιστούν τα νούμερα του ΠΑΣΟΚ με τα νούμερα της ΕΛΙΑΣ.

Στο διάγραμμα 3 εμφανίζεται το πλήθος των tweets την Κυριακή των ευρωεκλογών (25-05-2014). Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη θέση (26.3% των συνολικών μηνυμάτων), τα tweets για το ΠΑΣΟΚ αθροιζόμενα με της ΕΛΙΑΣ φθάνουν στο 29.8%.

g3

Διάγραμμα 3: Πλήθος tweets ανά παράταξη στις 25-04-2014

Στη τρίτη θέση βρέθηκε η ΝΔ, στην τέταρτη το Ποτάμι, στην πέμπτη η Χρυσή Αυγή και ακολούθησε η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ.

Ποιες ώρες έγιναν τα περισσότερα tweet

g4

Διάγραμμα 4: Πλήθος tweets ανά ώρα στις 25-04-2014

Τα περισσότερα tweets έγιναν μια ώρα πριν την ανακοίνωση των πρώτων exit poll. Από τις 6 το απόγευμα ο αριθμός των tweet εκτοξεύται και το ενδιαφέρον παραμένει αυξημένο για τις επόμενες ώρες.

Σε όλα τα κόμματα παρατηρείται η ίδια τάση, για το ΠΑΣΟΚ όμως υπάρχει μια διαφορετική κατανομή, με ένα σημαντικό αριθμό μηνυμάτων να γίνονται αρκετά νωρίτερα (στις 3μμ.).

Δείτε αύριο, στο δεύτερο μέρος, την ποιοτική ανάλυση και τον χαρακτήρα των tweets για κάθε κόμμα.

Ποια θέματα συζητήθηκαν περισσότερο και με ποια διάθεση αντιμετώπισαν τα κόμματα οι χρήστες του twitter.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2014 - Αποτελέσματα: Τα σχόλια των Ελλήνων στο Twitter

Αποτελέσματα εκλογών 2014: Τα πρώτα σχόλια της Ρ. Δούρου στο Twitter