ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Ομολογία ήττας από Σαμαρά

Ανασχηματισμός: Ομολογία ήττας από Σαμαρά

Ομολογία ήττας από τον Σαμαρά - Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και πληροφορίες που διοχετεύονται από Μαξίμου έδιωξε πάνω από τη μισή κυβέρνηση - Αν ήταν «πετυχημένοι» θα τους κρατούσε - Επιλογή «προθύμων» για να εφαρμοστούν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου.

Όταν μια ομάδα πάει καλά είναι προφανές ότι δεν την αλλάζεις. Στην περίπτωση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά είναι προφανές ότι τίποτα δεν πήγαινε καλά. Άλλως, δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι ο πρωθυπουργός καρατόμησε όλους τους υπουργούς σχεδόν σε όλα τα βασικά υπουργεία.

Παρά τα όσα ο ίδιος έλεγε για την κυβέρνηση του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, σήμερα αυτοαναιρείται.
Ενώ δηλαδή ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι η κυβέρνηση του πέτυχε το ακατόρθωτο και έσωσε τη χώρα βάζοντάς την σε τροχιά ανάπτυξης, σήμερα ανατρέπει τα πάντα και στέλνει στο σπίτι του το μεγαλύτερο μέρος της υποτιθέμενης ισχυρής ομάδας.

Δικαίως αναρωτιούνται αρκετοί πολιτικοί αναλυτές: «Αν ήταν αποδοτικοί και παραγωγικοί θα τους άλλαζε;».

O ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο έγινε αυτός ο ανασχηματισμός ακυρώνει εκ των πραγμάτων το βασικό πλεονέκτημα που έχει ένας ανασχηματισμος: Την αλλαγή πολιτικού κλίματος στην κοινωνία και στην αγορά.

Από τις επιλογές του στο νέο κυβερνητικό σχήμα γίνεται σαφές ότι ο κ. Σαμαράς μπήκε στην λογική των εσωκομματικών ισορροπιών και των διπλωματικών ισορροπιών με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου το νέο κυβερνητικό σχήμα να βγάλει το καλοκαίρι και τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους που πρόκειται να γίνουν το φθινόπωρο.

Τα νέα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το υπουργικό συμβούλιο δεν έχουν κανένα στοιχείο έκπληξης αφού πρόκειται για γνωστούς ανθρώπους από το παρελθόν οι οποίοι επιλέχθηκαν με μόνο κριτήριο την «προθυμότητα» τους να εφαρμόσουν τα νέα σκληρά μέτρα του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου.

Σχεδόν κανένας από τους νέους υπουργούς δεν διαθέτει την απαιτούμενη λαϊκή αποδοχή και το κύρος που απαιτείται σε αυτές τις κρίσιμες - για την πατρίδα -περιστάσεις, ενώ κανείς δεν σηματοδοτεί την έννοια της αλλαγής πλεύσης σε επίπεδο πολιτικής.

Είναι ίσως πρωτοφανές υπουργοί οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως απολύτως επιτυχημένοι να αλλάζονται - άγνωστο γιατί - απο άλλους, εξίσου συστημικούς. Είναι επίσης πρωτοφανές κυβερνηση να υποβάλλει τις προθέσεις τις για αλλαγές στις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει πράσινο φως.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι προφανές ότι πρόκεται για ανασχηματισμό «φιάσκο» που έγινε χωρίς στόχευση, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο. Έγινε μόνο για να γίνει.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησαν τα πρώτα τηλεφωνήματα του ανασχηματισμού

Ανασχηματισμός προσώπων, όχι πολιτικών!