ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Βενιζέλος στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Τι είπε ο Βενιζέλος στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τους βουλευτές του για τις θυσίες που - όπως είπε - έκαναν προκειμένου να σωθεί η χώρα, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ.

«Ήθελα να ευχηθώ στην καθεμιά και τον καθένα από εσάς υγεία και αντοχή. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τεράστια προσπάθεια, για τον αγώνα που δίνετε, που δίνουμε όλοι μαζί. Ξέρω τις πιέσεις που υφίστασθε, ξέρω πόσο δύσκολο είναι συναισθηματικά, ηθικά και πολιτικά αυτό που κάνετε, αυτό που κάνουμε πέντε ολόκληρα χρόνια τώρα». Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος είναι θύματα του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και των συνωμοσιολογιών.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγω για παλαιοκομματικές πρακτικές: « Δεν ξέρουν πόσο εύκολη είναι να καβαλήσεις το ρεύμα της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της ευκολίας. Να υποσχεθείς τα πάντα στους πάντες, να συνεχίσεις στις χειρότερες, τις πιο φαύλες και παλαιοκομματικές πρακτικές της μεταπολίτευσης . Να χορτάσεις με εύκολα μεγάλα λόγια την κοινή γνώμη, το κομματικό ή εθνικό ακροατήριο. Να οδηγήσεις τη χώρα στην καταστροφή και να θριαμβολογείς και να πανηγυρίζεις δείχνοντας με το δάκτυλο τους προηγούμενους και τις ευθύνες των προηγουμένων».

Παράλληλα, τόνισε για άλλη μια φορά ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κίνδυνος να χαθούν όλα όσα κατέκτησε η χώρα με τις θυσίες του λαού μέσα σε λίγες ώρες:

«Είπα χθες μιλώντας σε ένα συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ότι οι θυσίες, οι προσπάθειες και τα επιτεύγματα πέντε ολόκληρων ετών, μπορεί να χαθούν με άνεση μέσα σε πέντε μέρες εάν γίνουν εσφαλμένες επιλογές. Εάν η χώρα κρεμαστεί ξανά στα μανταλάκια των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Εάν η χώρα βγει στη σέντρα των διεθνών αγορών.

Και όλα αυτά μπορεί να γίνουν μέσα σε μέρες είπα. Μπορεί να γίνουν μέσα σε ώρες. Μπορεί να γίνουν για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του χρηματοοικονομικού συρμού, over night, μέσα σε επτά ώρες που χωρίζουν τη ζώνη χρόνου της Ευρώπης από τη ζώνη χρόνου της Νέας Υόρκης»

Χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης μάχη κατά του λαϊκισμού:

«Επαναλαμβάνω ότι για μας είναι και μια πρόσθετη μάχη. Το είπα και χθες στη συνάντηση που είχα με τα κυβερνητικά μας στελέχη. Δεν είναι μια μάχη για την κυβέρνηση και την κυβερνητική σταθερότητα. Είναι μια μάχη και για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης. Για το τι σημαίνει προοδευτική σταθερότητα, για το ποιο είναι το πρόσημό μας, γιατί θέλω να επαναλάβω ήδη από την αρχή εδώ, απευθυνόμενος σε εσάς που σηκώνεται το κύριο βάρος, ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν προσχώρησε, ούτε θα προσχωρήσει ποτέ στη στρατηγική των άλλων.

Κάνουμε συμβιβασμούς, χρειάζονται συναινέσεις, πέρασε η εποχή των αυτοδυναμιών. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αλαζονείες και μοναχικούς δρόμους. Χρειάζονται μεγάλες εθνικές και κοινωνικές συναινέσεις και συμφωνίες, αλλά δεν παραιτούμαστε από τις δικές μας αξίες και τις δικές μας στρατηγικές και θεμελιώδεις επιλογές».

Αναφερόμενος στα προβλήματα των πολιτών είπε:
«Ναι, θέλουμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και το κάνουμε. Θέλουμε να αποφύγουμε και να θεραπεύσουμε δυσανάλογες και περιττές ρυθμίσεις. Θέλουμε όμως να διατηρήσουμε τους μεγάλους δημοσιονομικούς στόχους και τα επιτεύγματα και θέλουμε να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Όχι τις υπαγορευμένες τις τροϊκανές, αλλά τις διαρθρωτικές αλλαγές εθνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας. Αυτές που θέλει ο κόσμος, γιατί ο κόσμος θέλει βαθιές αλλαγές και τομές στην παιδεία, στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στο κοινωνικό κράτος, στη λειτουργία της αγοράς και αυτό είναι το μεγάλο πρόγραμμα της εθνικής ανασυγκρότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναπροσαρμογής και μετά την τρόικα και το μνημόνιο».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «χρειαζόμαστε εθνικό χρόνο» και προειδοποίησε ότι «όποιος προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όποιος παίξει με τους θεσμούς και εκβιάσει σε σχέση με την προεδρική εκλογή, ας μην νομίζει ότι θα βγει εκλογικά ωφελημένος. Θα κληθεί να απολογηθεί γι' αυτό που κάνει και έχει μεγάλες επιπτώσεις σε αυτό που κάνει στην οικονομία, στην πορεία του τόπου, στα εισοδήματα και την απασχόληση των Ελλήνων, στην ασφαλή ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας».