Βενιζέλος: Καθαρό το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία

Βενιζέλος: Καθαρό το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία

Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία είναι καθαρό: απαιτείται σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Δεν μπορεί μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ χωρίς να αναγνωρίζει και τα 28 κράτη-μέλη», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής: «Εκφράζω και δημόσια τις ευχές μου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, για ταχεία ανάρρωση και ανάληψη των καθηκόντων του. Είχα σήμερα (σ.σ: 24/10/2014) μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, αισιόδοξη. Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλύτερη και πολύ σύντομα θα επανέλθει.

» Όμως, παρά την απουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - θα έλεγα γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση- έστειλε ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, ένα μήνυμα που στέλνει όλη η διεθνής κοινότητα.

» Ότι απαιτείται σεβασμός του διεθνούς δικαίου, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και πρωτίστως της υπόστασης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο πρέπει πάντα να το λέμε, γιατί, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο. Δεν μπορεί μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να αναγνωρίζει και τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης, δηλαδή και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης:

Το «βέτο» του Αντώνη Σαμαρά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.