ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015-Αλέξης Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί με πυγμή

Εκλογές 2015-Αλέξης Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί με πυγμή

Ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση με αυτοδυναμία, σημαίνει ενίσχυση της διαπραγματευτικής της δύναμης για την αλλαγή των πολιτικών της Ευρώπης, υποστηρίζει ο υποψήφιος βουλευτής Αττικής, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.

Για επαναφορά των απολεσθέντων εργασιακών δικαιωμάτων και ενίσχυση των εργασιακών θεσμών μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών κάνει λόγο ο υποψήφιος βουλευτής Αττικής, με το ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Μητρόπουλος, αναφερόμενος στις προτεραιότητες του κόμματός του εφόσον γίνει κυβέρνηση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ο κ. Μητρόπουλος απαντώντας στην ερώτηση για τη δυνατότητα διαγραφή του χρέους της Ελλάδας, προβάλλει το παράδειγμα της Συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 και σημειώνει ότι ο ορθολογισμός και η αλληλεγγύη πρέπει να πρυτανεύσουν στην Ευρωπαική Ένωση

Συνέντευξη στην Παρασκευή Βονάτσου

-Είναι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ η επίτευξη αυτοδυναμίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;

Αναμφισβήτητα. Είναι πλέον η επίσημη και εξαγγελλόμενη από όλα τα στελέχη και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ εκλογική στρατηγική μας επιλογή.
Με άνετη και σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή με αυτονομία κινήσεων, και η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει πλατύτερα κοινωνικά στρώματα και ευρύτερες δυνάμεις με όρους πολιτικής αυτοπεποίθησης και η διαδικασία κατάργησης των Μνημονίων θα επιταχυνθεί απρόσκοπτα.
Εξάλλου μια τέτοια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ως έκφραση του δημοκρατικώς δρώντος λαού, θα ενισχύσει την απαίτηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή των πολιτικών της λιτότητας στην Ευρώπη και κυρίως για την αναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης και τη σύναψη νέας κατόπιν Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος, κατά τα πρότυπα της Συμφωνίας του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για διαγραφή χρέους και για ρήτρα ανάπτυξης. Πόσο εφικτή είναι η επίτευξή τους;

Συνήθως προβάλλουμε το υπόδειγμα της Συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για τη Γερμανία, όπου οι νικήτριες και πιστώτριες δυνάμεις (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) απάλλαξαν τη Γερμανία από το 63,7% του χρέους της, της παραχώρησαν ικανή περίοδο χάριτος, της επέτρεψαν την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης και συγκεκριμένα με ποσοστό επί των εξαγωγών της κ.λπ.

Αν αυτό έγινε για μια χώρα-πολεμική μηχανή που είχε αιματοκυλήσει και καταστρέψει ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, γιατί να μην γίνει για μια χώρα ηρωική που αντιστάθηκε, όσο καμιά άλλη, στον φασισμό και τον ναζισμό, διέσωσε τις ανθρωπιστικές αξίες και τη δημοκρατία στην Ευρώπη και ασφαλώς δεν φταίει για το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της οποίας είναι άλλωστε θύμα;

Ο ορθολογισμός και η αλληλεγγύη πρέπει να πρυτανεύσουν στην ΕΕ για να την επαναφέρουν στις ανθρωπιστικές δημοκρατικές και πνευματικές αξίες, όπου οι άνθρωποι και η ευτυχία τους είναι υπεράνω των κερδών του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Alexhs-Mhtropoulos-ekloges2015

-Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση είναι η δυνατότητα ή μη αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο και η πιθανότητα εσωτερικού δανεισμού. Τι απαντάτε σ’αυτό;

Η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει επιθετική διαπραγμάτευση, θα διαπραγματευτεί με σθένος και πυγμή με τα ευρωπαϊκά όργανα και κυρίως με την ΕΚΤ για τις χρηματο-οικονομικές εκκρεμότητες που γεννώνται την επόμενη περίοδο. Εξάλλου κάθε κυβέρνηση διαθέτει και άλλες συμβατικές μορφές εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της.

-Ποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν να ανακτηθούν εργασιακά δικαιώματα τα οποία απωλέσθησαν κατά τη διάρκεια των ετών του Μνημονίου;

Αυτό θα γίνει με ταχύρρυθμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες επαναφοράς των συλλογικών και ατομικών εργασιακών δικαιωμάτων και την περαιτέρω ενίσχυση των εργασιακών θεσμών.
Μη λησμονούμε ότι η μνημονιακή καταστροφή του εργασιακού πολιτισμού, δηλαδή οι δεκάδες εφαρμοστικοί νόμοι και ΠΝΠ, που συρρίκνωσαν τα λεγόμενα δικαιώματα της εργασίας, έχουν κριθεί αντίθετοι προς τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας από το ΙLO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται δηλαδή περί αποκατάστασης και του λεγόμενου ευρωπαϊκού εργασιακού κεκτημένου.

-Ποιο είναι το σχέδιό σας για τις συντάξεις αλλά και για τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων ;

Στο μεταβατικό στάδιο τα Ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν όπως έγινε με τις Τράπεζες, ώστε να ανακτήσουν μεσοπρόθεσμα τη συνταξιοδοτική τους ικανότητα.
Τα συστήματα της πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας, ως άμεσο συνεπακόλουθο της οικονομικής ανασυγκρότησης, θα είναι η κύρια πηγή των εσόδων τους (εισφορές). Αλλά και τα έσοδα από τις πηγές του νέου πλούτου (π.χ. Ταμείο Εθνικού Πλούτου για τα πετρέλαια) θα αιμοδοτήσουν και θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τον κύριο αυτό πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Έσπασε τα κοντέρ στο twitter ο Τσίπρας - 3ο θέμα παγκοσμίως!

Εκλογές 2015 - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς στηρίζει τους σκληρότερους όρους λιτότητας

Μητρόπουλος: Να πάψει ο Σαμαράς να τρομοκρατεί τον λαό

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Σχετικές ειδήσεις