ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τον πρώτο πόλεμο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τον πρώτο πόλεμο!

Τι θα αναφέρει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κ.Ο και στις προγραμματικές δηλώσεις.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Αμετακίνητη στις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό για τερματισμό της μνημονιακής πολιτικής και έχοντας στις αποσκευές της τη θετική στάση διεθνών παραγόντων, αλλά και κορυφαίων ευρωπαϊκών κρατών, όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας όσον αφορά τον τερματισμό της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας, η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με την Γερμανία και το δίδυμο του οικονομικού μονεταρισμού των Μέρκελ - Σόϊμπλε.

Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η χθεσινοβραδινή αιφνιδιαστική κίνηση Ντράγκι να μην δέχεται η ΕΚΤ τα κρατικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας, συνιστά ασφυκτική πολιτική πίεση στο Eurogroup για άμεση συμφωνία, ενώ η διαρροή του Βερολίνου προκειμένου να ακυρώσει η ελληνική κυβέρνηση όλες τις δεσμεύσεις της αποτελεί την ασφαλέστερη ένδειξη ότι «η Γερμανία ήθελε, δεν ήθελε μπήκε στη διαπραγμάτευση»!

Η μάχη θα κορυφωθεί στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και ο στόχος της Γερμανίας είναι να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να δεσμευτεί για το νέο πρόγραμμα, εφόσον επιμένει (και ορθώς) να απορρίπτει το Μνημόνιο και να μην συζητεί την 6η αξιολόγηση.

Το επιχείρημα του Βερολίνου ότι άλλαξε μόνο μία κυβέρνηση στην Ευρώπη και όχι η Ευρώπη είναι στατικό. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα διαδραματίζει ολοένα και περισσότερο ρόλο καταλύτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεγαλύτερη απόδειξη δεν υπάρχει από την προειδοποίηση Ομπάμα ότι τυχόν σύγκρουση της Ευρωζώνης με την Ελλάδα θα προκαλέσει κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Επιβεβαιώνει τη θεμελιακή αλλαγή που συμβολίζει το νέο ελληνικό παράδειγμα. Γι' αυτό άλλωστε η Μέρκελ πηγαίνει στην Ουάσιγκτον.

Συμφωνία - γέφυρα και πρόγραμμα τετραετίας

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει σήμερα (05/02/2015) στην πρώτη, πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις που θα ακολουθήσουν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που κοινοποίησε σε όλους τους διεθνείς παράγοντες.

Πιο συγκριμένα, θα αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία - γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας - γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018.

Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει:

• Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

• Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο. Μία παγίδα ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.

«Θέλουμε το λαό δίπλα μας»

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ακόμα ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για όλη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά εδώ και 5 χρόνια η Ελλάδα μετατρέπεται σε θετικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Η νέα κυβέρνηση, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων της, ανέλαβε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο, που αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος του δημόσιου χρέους, καθώς και την αναγκαιότητα ευρύτερων συμμαχιών για την επίλυσή του. Η ελληνική φωνή ακούγεται μετά από χρόνια στην Ευρώπη, προβάλλοντας το ρεαλισμό, την αξιοπιστία και την αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής στρατηγικής για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς και της εξόδου από την κρίση στη βάση της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών.

Ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής και της παρέμβασης του λαού στις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η κοινωνία θα πρέπει να είναι παρούσα, να ελέγχει και να συνδιαμορφώνει την ασκούμενη πολιτική.

«Σε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης, κρίσιμη είναι η ενεργή παρουσία και παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που ήθελαν την κοινωνία να παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις».

Σχετικές ειδήσεις