ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Welt: Τώρα έρχεται στο φως το πραγματικό σχέδιο της Ελλάδας

Welt: Τώρα έρχεται στο φως το πραγματικό σχέδιο της Ελλάδας

Η άρνηση της Αθήνας να παρουσιάσει σχέδιο μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα στοιχεία οφείλεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ποτέ δεν είχε πρόθεση να αποδεχτεί το προηγούμενο πρόγραμμα.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε από την αρχή κάτι εντελώς καινούριο» δηλώνει στην εφημερίδα αξιωματούχος των Βρυξελλών. Η επιδείνωση των τελευταίων ημερών στη συνεργασία της Ελλάδας με τους εταίρους, καθώς και η άρνηση να μπουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στα υπουργεία, φέρνει στο φως «το πραγματικό σχέδιο» της Ελλάδας, υποστηρίζει η Welt.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιβάλει στους εταίρους μία πολιτική λύση, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση. «Δεν μπορεί να πετάξει κάποιος εύκολα την Ελλάδα από την ευρωζώνη», καθώς είναι το τελευταίο κράτος-μέλος της στα νοτιο-ανατολικά, όπως και μέλος του ΝΑΤΟ. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η Τουρκία, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος, τονίζει.

«Η Αθήνα θα μπορούσε να στραφεί στη Ρωσία, να ανοίξει τα σύνορα σε μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, τόσο σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους όσο και σε άλλους ακραίους ισλαμιστές». Όσο κι αν φαίνονται παράλογοι οι ισχυρισμοί αυτοί, καθιστούν ωστόσο την Ελλάδα ως μία πιθανή απειλή.

Το ερώτημα είναι, αν απόψε (19/03/2015) ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει να συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια, χωρίς όμως τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Η Άνγκελα Μέρκελ, από τη μεριά της, έκανε σαφές πριν την έναρξη της Συνόδου, ότι η διαφωνία με την Ελλάδα για το χρέος, θα συνεχιστεί. Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει λύση, είτε στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής είτε στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. «Χρειάζεται ακόμα να διανύσουμε ένα δύσκολο δρόμο» δήλωσε.

Πάντως, το δημοσίευμα εκτιμά ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να εμφανιστεί πρόθυμη να συζητήσει για όλα με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα. «Μέχρι στιγμής, η εικόνα που έχουν ο ένας για τον άλλο προέρχεται από πληροφορίες τρίτων, μέσα από τα κόμματά τους». Οπότε είναι σημαντικό να βρουν ένα «δρόμο» μεταξύ τους, που θα τους επιτρέψει να συνεργαστούν. Αλλιώς, δεν μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός, καταλήγει η Welt.

Σχετικές ειδήσεις