ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Εμείς είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας οι άλλοι είναι;

Βούτσης: Εμείς είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας οι άλλοι είναι;

Για όλα τα ανοικτά ζητήματα τοποθετήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της και ανέχεται όσους δεν είναι στις δικές τους. Σχετικά με τους μισθούς και τις συντάξεις επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πορεύεται με τον προηγούμενο προϋπολογισμό.

Οσον αφορά τη ρευστότητα ο υπουργός μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι "βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο, επειδή η κυβέρνηση εφαρμόζει απολύτως μονομερώς, σχεδόν δογματικά, μία πολιτική, η οποία υποστηρίζει ότι "εγώ, δηλαδή η κυβέρνηση, είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου και ανέχομαι όσους δεν είναι εντάξει στις δικές τους. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι" σημείωσε ο υπουργός.

"Μονομερώς είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και από την άλλη, επίσης μονομερώς και εκτός των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μεγάλα project της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας πετάνε απ' έξω. Βρισκόμαστε σε μία σοβούσα επεκτεινόμενη και πραγματική αντιπαράθεση η οποία είναι ετεροβαρής για τη χώρα" πρόσθεσε και χαρακτήρισε "στοιχείο αυτής της αντιπαράθεσης τις σωστές κινήσεις που γίνονται, όπως ήταν η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού και η επταμερής προ τριημέρου, έτσι ώστε η ίδια διαπραγμάτευση, να οδηγηθεί και σε πολιτικό επίπεδο".

Ρίχνοντας βέλη, καυτηρίασε το γεγονός ότι "δεν είναι δυνατόν εκτός των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξελίσσονται σωστά τα προγράμματα όπως αυτό που αφορά το 1 τρισ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως το διαφαινόμενο μεγάλο πρόγραμμα για την ανεργία του κύριου Γιουνκέρ, τα οποία βεβαίως είναι εκτός των περιοριστικών κανόνων και κατά τα άλλα μας λένε, ότι δήθεν εμείς είμαστε εκτός κανόνων" .

Για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών

Ο υπουργός σχετικά με τους μισθούς και τις συντάξεις επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, "διότι λειτουργεί μία αυτοτροφοδοτούμενη οικονομία σ' αυτά τα όρια. Ασφαλώς αυτό δεν επαρκεί. Δεν μπορεί να ζήσει ο κόσμος μόνο με μισθούς και συντάξεις".

Τόνισε ωστόσο, για να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία θα πρέπει να υπάρχει έστω και κατ' ελάχιστο, ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή να είναι στο ελάχιστο εντάξει το κράτος στον ΕΟΠΠΥ και τις υποχρεώσεις του. Για όλα αυτά, χρειάζεται επιπλέον ρευστότητα.

Εμείς λειτουργούμε με έναν προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει συγκεκριμένους κωδικούς, είπε και σημείωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο, Ιούλιο, "ελπίζουμε ότι με μία ουσιαστική συμφωνία για το ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, αυτός θα αλλάξει. Μέχρι τότε, είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε με βάση αυτόν τον προϋπολογισμό. Κάνοντας μία «κοπτοραπτική» προσπαθούμε να παίρνουμε κοινωνικά μέτρα με βάση τις τρέχουσες δαπάνες του Δημοσίου", επισήμανε.

Για τις μεταρρυθμίσεις

Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σχολάισε ότι "είναι γνωστές οι επτά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιέχονται στην τελευταία επιστολή του κύριου Βαρουφάκη όπως και άλλες που βρίσκονται διαρκώς υπό συζήτηση. Πέραν των τυχερών παιχνιδιών, συζητείται σοβαρά, η διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες των καναλιών".

Απέναντι στην έλλειψη που θα υπάρχει στα δημοσιονομικά μας, από την κατάργηση παραδείγματος χάριν του ΕΝΦΙΑ ή από την επιμονή μας να μην αλλάξει ο Φ.Π.Α. στα νησιά, πρέπει να παρουσιαστούν πηγές εσόδων. Γι αυτό ανέφερα ότι ανοίγει η λίστα των αλλαγών που θα γίνουν, σε συνδυασμό με το περαιτέρω συμμάζεμα στο Δημόσιο.

Θέλω ωστόσο να είμαι σαφής. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διαβούμε την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης. Δεν θα γίνουν μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και επιβάρυνση του κοινωνικού ζητήματος.

Η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι η κόκκινη γραμμή για μας. Όποιος μας ζητήσει και αν ή όποτε μας ζητήσουν ως υποχρεωτικό, για την επιπλέον ρευστότητα, να υπερβούμε αυτήν την κόκκινη γραμμή, τότε είναι σίγουρο ότι η αντιπαράθεση θα πάρει πάρα πολύ σκληρή μορφή.

Για τις επαναπροσλήψεις

Οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες, οι δημοτικοί αστυνομικοί καθώς και ατομικές ή ομαδικές περιπτώσεις πολιτών που αδικήθηκαν, αυτοί θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, τόνισε και πρόσθεσε ότι στο σύνολό τους, υπολογίζονται σε 5.000 άτομα και βρίσκονται ανάμεσα στις 15.000 προσλήψεις που θα γίνουν φέτος.

Για τον Γ. Κατρούγκαλο

Για το θέμα που προέκυψε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχολάισε πως "είμαστε πλήρως σύμφωνοι και πεπεισμένοι από τις εξηγήσεις που έχει δώσει ο Αναπληρωτής υπουργός. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία σκιά γύρω από το πρόσωπό του και για έναν επιπλέον λόγο".

Ακολούθως είπε ότι θα έπρεπε να γνωρίζουμε όλοι μας, πρώτα απ' όλα η συγκεκριμένη εφημερίδα, καθώς και ο έγκριτος δημοσιογράφος που έβγαλε το θέμα, ότι όντας υπουργός ο κ. Κατρούγκαλος και λέγοντας από την πρώτη μέρα κιόλας που ανέλαβε το υπουργείο, ότι θα επαναπροσληφθούν οι συγκεκριμένοι και παρουσιάζοντας και τώρα το νομοσχέδιο που είναι εξαιρετικό και επεξεργασμένο, κόβει κάθε γέφυρα αποζημίωσης του ιδίου και των δικηγόρων οι οποίοι είχαν αναλάβει τέτοιες υποθέσεις και οι οποίοι θα αποκόμιζαν υλικό όφελος, μόνο στην περίπτωση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.

Στην παρούσα υπόθεση το νόμιμο είναι και ηθικό. Ο κ. Κατρούγκαλος θα εισηγηθεί μαζί με εμένα τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο και εκεί θα αναμετρηθούμε όλοι μας στο δημόσιο χώρο, κατέληξε ο υπουργός.

Σχετικές ειδήσεις