ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κωνσταντοπούλου με εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Συνάντηση Κωνσταντοπούλου με εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Την πλήρη υποστήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις πρωτοβουλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γιαν Γιάραμπ, Περιφερειακό Εκπρόσωπο για την Ευρώπη του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος την επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο για την Ελλάδα και την Κύπρο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, κ. Δημήτρη Φατούρο.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί αυτονόητη διεθνή υποχρέωση της χώρας μας και προσκάλεσε τον κ. Γιάραμπ να μιλήσει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, σε μία από τις επόμενες επισκέψεις του στην Αθήνα. Η κ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε, επίσης, την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ -στις 24 Οκτωβρίου 1945- έτσι ώστε να αναδειχθούν οι πανανθρώπινες αξίες της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Ισότιμης Συνύπαρξης κρατών και λαών, του Σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Σεβασμού της Εθνικής Κυριαρχίας, που αποτελούν τα γενεσιουργά θεμέλια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής και του Περιφερειακού Εκπροσώπου για την Ευρώπη του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Με πολύ μεγάλη χαρά υποδέχθηκα στη Βουλή των Ελλήνων τον κύριο Γιαν Γιάραμπ, Περιφερειακό Εκπρόσωπο για την Ευρώπη του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μείζον ζήτημα της παραβίασης και διακύβευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πιο ζωτικών και των πιο θεμελιωδών κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων, αλλά και των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλη την τελευταία περίοδο της κρίσης και της μνημονιακής περιστολής.

Του εξέθεσα και του ανέλυσα την πλήρη υποστήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εξέφρασα επίσης την επιθυμία να αποκατασταθεί σε διεθνές επίπεδο η ιεράρχηση των αρχών και των αξιών και επιτέλους να γίνει κοινός τόπος ότι, όταν μιλούμε για διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, μιλούμε πάνω απ’ όλα για την αυτονόητη διεθνή υποχρέωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να του επισημάνω ότι, δυστυχώς, πέραν των χονδροειδών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουμε δει κατά την τελευταία περίοδο, υπάρχει και μια έντονη άνοδος του ρατσισμού, η οποία πολλές φορές αντανακλάται ακόμα και σε τοποθετήσεις εντός του Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και ορισμένες για τις οποίες υποχρεώθηκα και χθες ακόμη να κάνω σχετική υπόδειξη.

Το πιο σημαντικό, προσκάλεσα τον κύριο Γιαν Γιάραμπ να απευθύνει στις αρμόδιες Επιτροπές του Κοινοβουλίου εισήγηση και τοποθέτηση σε μία από τις μελλοντικές επισκέψεις του. Τέλος, συμφωνήσαμε ότι γι’ αυτή τη χρονιά, που ο ΟΗΕ γιορτάζει τα εβδομηκοστά του γενέθλια, και η Βουλή των Ελλήνων θα αναλάβει πρωτοβουλίες ανάδειξης εκείνων των αρχών και αξιών που αποτέλεσαν γενεσιουργά θεμέλια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αρχών που συνοψίζονται αλλά και αποκρυσταλλώνονται στη σημασία της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Ισότιμης Συνύπαρξης κρατών και λαών, του Σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Σεβασμού, επίσης, στην Εθνική Κυριαρχία».

Γιαν Γιάραμπ: «Σας ευχαριστώ που με δεχθήκατε εδώ. Είχαμε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντός μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές πλαίσιο. Υπήρξε μια παραγωγική συνεργασία με τους ιθύνοντες στα υπουργεία και ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται μέσα από τις νέες πολιτικές και τις εισηγήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για αλλαγές. Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μας, είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε τη στήριξή μας και να συνεργαστούμε για το σκοπό αυτό και με άλλα συναρμόδια όργανα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικές ειδήσεις