ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία με τους δανειστές το αργότερο μέχρι 7 Μαΐου

Συμφωνία με τους δανειστές το αργότερο μέχρι 7 Μαΐου

Αισιοδοξία για (ενδιάμεση) συμφωνία, με καταληκτική ημερομηνία το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (7/5), εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες και κύκλοι των δανειστών, παρά τα νέα προσκόμματα που θέτει κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ, επαναφέροντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δύο «καυτά θέματα», όπως το θέμα των ομαδικών απολύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων.

ΠΙΘΑΝΗ «ΛΥΣΗ ΠΑΚΕΤΟ» ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ – ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΔΝΤ

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Παρά τις συγκεκριμένες πιέσεις που ασκήθηκαν αιφνιδιαστικά στο Brussels group το Σάββατο (2/5) το απόγευμα, μόνο υπερβολική δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η εκτίμηση κορυφαίου υπουργού, σύμφωνα με την οποία «όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες», ενώ κύκλοι των δανειστών δεν κρύβουν πλέον «τα βήματα προόδου που έχουν γίνει». Ταυτόχρονα, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, συζητείται «λύση πακέτο» εντός του Μαΐου, με την προϋπόθεση της άμεσης λύσης του χρηματοδοτικού προβλήματος.

Κλίμα πίεσης...

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης αναφερόμενο στην τακτική των εκπροσώπων του ΔΝΤ σημειώνει πως στόχος τους δεν είναι να συμπεριληφθούν στην ενδιάμεση συμφωνία τα θέματα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών/Μισθολογικών, τα οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μετατεθούν για τη λεγόμενη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου, αλλά να διαμορφωθεί κλίμα πίεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και να εμπεδωθεί ταυτόχρονα η... βεβαιότητα πως «δεν υπάρχει (μεγάλη) συμφωνία χωρίς μέτρα για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά».

Η κυβέρνηση και ειδικότερα η διαπραγματευτική ομάδα στο Brussels Group μιλούσαν το βράδυ του Σαββάτου για ακατανόητη επιμονή των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα δύο αυτά θέματα. Και πρόσθεταν ότι η επίμονη αυτή θέση εκφράστηκε παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων παρουσιάστηκαν και στα στελέχη του ΔΝΤ συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους αποτυπώνεται ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων.

«Κόκκινες» γραμμές και συμφωνία

Κυβερνητικοί παράγοντες μιλώντας στο Newsbomb.gr τόνιζαν ότι «το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο, σκέφτονται σοβαρά «συμφωνία πακέτο», καθώς η πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις διαθέτει προβάδισμα και βέβαια την έγκριση των Μέρκελ, Τσίπρα και Γιούνκερ.

Η «συμφωνία πακέτο» σημαίνει, όπως εξήγησε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ταυτόχρονη απόφαση για τη μικρή συμφωνία (που θα έπρεπε να είχε λήξει εντός του Απριλίου) και της μεγάλης συμφωνίας (του Ιουνίου), υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει λυθεί το άμεσο, χρηματοδοτικό πρόβλημα.

Να θυμίσουμε ότι η ιδέα για γρηγορότερη και συνολική συμφωνία, σχετικά άμεσα, ακόμα και μέσα στον Μάιο, τέθηκε και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργικού Συμβουλίου προχθές Παρασκευή.

Σχετικές ειδήσεις