ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Ο Στουρνάρας έχει πρωθυπουργικές βλέψεις

Φίλης: Ο Στουρνάρας έχει πρωθυπουργικές βλέψεις

Τα επώδυνα για τους πολίτες μέτρα που πήρε ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και άφησε αιχμές ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του θα καλοέβλεπε την πρωθυπουργία.

Μόνο τυχαίος προφανώς δεν είναι ο …υπόγειος πόλεμος που κάνει ο κ. Στουρνάρας στην κυβέρνηση.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό 9,84, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Ο κ. Στουρνάρας υπήρξε πολιτικός, δεν είναι ένας τραπεζίτης. Ήταν υπουργός Οικονομικών και μάλιστα με πολύ επώδυνες παρεμβάσεις για τα λαϊκά συμφέροντα. Ο κ. Στουρνάρας βλέπει ότι έχει ναυαγήσει το παλιό πολιτικό προσωπικό και έχει στο μυαλό του - πιστεύω - το μοντέλο να είναι όχι αρχηγός κόμματος, αλλά υποψήφιος πρωθυπουργός από κόμματα που θα συνέκλιναν... Αυτό αφορά τον κ. Στουρνάρα, όχι εμάς. Υπερβαίνοντας τα όριά του», ανέφερε.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν υπήρξε επίθεση προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά «η οφειλόμενη κριτική σε σχέση με κινήσεις, οι οποίες, είτε ευθέως έχουν γίνει από τον ίδιο, είτε αποδίδονται στις υπηρεσίες και το στενό προσωπικό του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας...».
Ο κ. Φίλης διαβεβαίωσε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στα φορολογικά, θα ληφθεί υπόψη το κοινωνικό στοιχείο.

«Δεν θα μιλάμε με σενάρια, αν θα είναι 20% ή 30% ο ΦΠΑ. Θα δούμε. Επίσης, θα δούμε και ποιοι άλλοι φόροι θα υποχωρήσουν. Είναι συνολικό το πακέτο και δεν αφορά μόνο τους φόρους, αφορά και το πακέτο της ανάπτυξης... Οι πρωτοβουλίες για φορολογικά μέτρα -παρ' ότι δεν έχουμε μπροστά μας τη συνολική, αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση - θα λαμβάνουν υπόψη και το κοινωνικό στοιχείο. Δεν θα πάμε σε φορολογίες, που θα ανατρέπουν την εικόνα που υπάρχει για κάποιον, που μπορεί ή δεν μπορεί να πληρώσει φόρους. Και θα εκτιμηθεί και το συνολικό πακέτο. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα».

«Θα δούμε, επίσης και το αντιστάθμισμα, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει και το θέμα του χρέους. Ρύθμιση και μείωση του χρέους. Είναι σαφές» πρόσθεσε.

Ο κ. Φίλης ερωτηθείς για την συνέχεια της διαπραγμάτευσης σημείωσε ότι σε περίπτωση αδιεξόδου θα αναζητηθεί και η προοπτική πολιτικής παρέμβασης.
«Θα δούμε ποια θα είναι η προτεινόμενη συμφωνία και από τους άλλους. Αν δεν μπορεί να κλείσει, δεν θα κλείσει. Θα πάμε τότε σε διαδικασίες, που θα επιταχύνουν την πολιτική παρέμβαση και όχι την οικονομική διαπραγμάτευση».

Τέλος, για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «κρατάω θερμή την ελπίδα, την προοπτική και την προσπάθεια να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αυτό είναι το πρώτο. Από εκεί και πέρα, το άλλο είναι δεύτερες σκέψεις, άλλη κουβέντα».

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι συνομιλίες δεν είναι μόνο θέμα τεχνικών κλιμακίων: «η διαπραγμάτευση μοιάζει με κινούμενη άμμο... Αν δεν πέσουν οι υπογραφές και αν δεν υπάρξει δέσμευση και στα χρηματοδοτικά και στο θέμα του χρέους, δεν μπορεί να βγάλει κανείς λογαριασμό... Το χρονικό όριο για να κλείσει η συμφωνία είναι η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα, γιατί εκεί θα είναι η τελική πολιτική διαπραγμάτευση. Μπορεί να γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά, αλλά το όριο είναι η τελική πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν είναι θέμα κλιμακίων».

Σχετικές ειδήσεις