ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε για το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας

Τσίπρας: Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε για το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας

Σαφές μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό ότι η ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται για το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST - ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα χρόνια του Μνημονίου και τις συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία, λέγοντας πως οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές. Μάλιστα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις κάνοντας λόγο για πολιτική καταιγίδα που άφησε ακλόνητο το πελατειακό κράτος.

«Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Έλληνες πλούσιοι, αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό γρήγορα και σήμερα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική ήταν που τον έφερε για 4η φορά στο βήμα του Economist αλλά τώρα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

«Καμία απο τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις του μνημονίου δεν περιόρισε τον αδικαιολόγητο πλουτισμό και δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε μεταξύ των πολιτικών των μηντιαρχών και των τραπεζών» ανέφερε από το βήμα του Economist.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λαϊκή εντολή για αλλαγή, ενώ τόνισε πως η πολιτική θα ορίσει τι είναι δίκαιο και τι όχι. «Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα», δήλωσε αναφερόμενος στους τέσσερις μήνες της διακυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί στο όνομα της ισότητας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομοθετεί και διαπραγματεύεται με βάση τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

«Δεν αναπαράγει απλώς την υπάρχουσα κατάσταση αφήνοντας άθικτη την “οικονομική ψαλίδα”, αλλά αποσκοπεί και στην μετατροπή της ευρωπαϊκής κοινωνίας, από άθροισμα μεμονωμένων ατόμων σε πραγματική κοινότητα» είπε συγκεκριμένα από το βήμα του Economist.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα στόχος της κυβέρνησης είναι να ξαναδώσει στην πολιτική μία βιώσιμη εκδοχή του κοινωνικού συμφέροντος. «Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές. Πορευόμαστε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση στο θέμα των μισθών και των συντάξεων

Για την κατάσταση που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση δήλωσε πως δεν παρέλαβε μόνο καμένη γη. «Παραλάβαμε μια κατάσταση με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων». Ο ίδιος μάλιστα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα μισθών και συντάξεων.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους είπε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει «αλλά πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής» υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η εμπιστοσύνη των πολιτών αυξήθηκε και για αυτό σημειώθηκε και αύξηση εσόδων στο δημόσια ταμεία.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μίλησε για μάχη που δίνει η κυβέρνηση με τους εταίρους, ενώ τόνισε πως παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα.

Τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας έθεσε τις τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία με τους δανειστές:

-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τς επόμενα δύο χρόνια

-Να μην έχουν υποχρεώσεις για νέες περικοπές

-Αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους

-Ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς, όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, οριακές αλλαγές ΦΠΑ, ενίσχυση φοροεισπρακτικού μηχανισμού».

Τέλος, «κάλεσε την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό».

Σχετικές ειδήσεις