ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για τα Μνημόνια: Η επιστολή προς τους ξένους μάρτυρες

Εξεταστική για τα Μνημόνια: Η επιστολή προς τους ξένους μάρτυρες

Έτοιμη είναι η επιστολή που θα στείλει ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο Δημήτρης Βίτσας, προς όλους τους ξένους μάρτυρες, για τους οποίους χθες (19/5/2015) όλα τα κόμματα, συμφώνησαν ότι οι καταθέσεις τους θα βοηθήσουν στο έργο τους.

Το κείμενο της επιστολής, έχει ήδη αποσταλεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, προς όλους τους βουλευτές - μέλη της Εξεταστικής και έχει ως εξής:

«Επειδή θεωρούμε ότι λόγω της θέσης σας, της γνώσης των πραγματικών περιστατικών αλλά και της επιστημονικής σας γνώσης, μπορείτε να διευκολύνετε στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, σας ζητούμε να παρευρεθείτε σε μια από τις συνεδριάσεις της, να απαντήσετε σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής και να διατυπώσετε την άποψη σας επί του θέματος.

Επειδή, με βάση την απόφαση της Βουλής, η Επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως τις 6 Οκτωβρίου 2015,σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε ποιο χρονικό διάστημα θα μπορούσατε να είσαστε στην Ελλάδα ώστε να καθορίσουμε ημέρα και ώρα ακρόασης. Εννοείται πως θεωρούμε την παρουσία σας ιδιαίτερα χρήσιμη και κρίσιμη και θα είναι χαρά για το Ελληνικό Κοινοβούλιο να οργανώσει το ταξίδι σας και να σας φιλοξενήσει καθ΄ όλη την διάρκεια της παραμονής στην χώρα μας.

Αν, παρ' ελπίδα, σας είναι αδύνατον να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση μας, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε πότε μπορεί αντιπροσωπεία της επιτροπής μας ή της πρεσβείας μας να σας επισκεφθεί, να διατυπώσει συγκεκριμένες ερωτήσεις και να καταγράψει τις απαντήσεις σας. Αν θεωρείτε πως υπάρχει και άλλος τρόπος να ενισχύσετε την προσπάθεια της Επιτροπής μας παρακαλούμε να μας τον αναφέρετε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ορισμένους μάρτυρες, υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ των κομμάτων, ως προς την αναγκαιότητα στο να κληθούν και να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΝΔ είχαν κοινές προτάσεις για τους: Dominique Strauss-Kahn και Jean Claude Trichet, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ στους Paul Tomsen, Klaus Masuch, Moes Matthias και Oli Ren, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ συνέπεσαν στο να κληθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ συμφώνησαν να κληθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Στουρνάρας.

πηγη ΑΜΝΑ

Σχετικές ειδήσεις