ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση – Ξεκίνησε η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση –  Ξεκίνησε η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες ώρες για την πορεία των διαπραγματεύσιμων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Συμφωνία στην Ελλάδα προσφέρει το Βερολίνο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκταμιευτεί μέρος της δόσης

Αφού πρώτα πέρασε από χίλια… κύματα, ξεκίνησε τελικά λίγο μετά τις 23:00, η πολύκροτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Τη διάθεση της γερμανικής πλευράς φανέρωσε πάντως η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «στόχος μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», ενώ «όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και ο τρόπος».

Από την πλευρά του, ο Ολάντ δήλωσε πως «Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος», αλλά και «να μην παρασυρθούμε σε σκέψεις για μη παραγωγικές λύσεις όσον αφορά στην Ελλάδα, στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ και σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε η βούληση να υπάρξει συμφωνία τα επόμενα 24ωρα.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι τελευταίες προτάσεις που υπέβαλε χθες η κυβέρνηση στους θεσμούς δεν ανταποκρίνονται σε όσα είχαν συμφωνήσει την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τις διαφωνίες να εστιάζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Άμεση σύγκληση έκτακτου Eurogroup μελετούν Αθήνα και Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, την πιθανότητα να συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, εξετάζουν σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, οι δυο πλευρές εργάζονται ήδη μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Γερμανία εξετάζει πρόταση στην Ελλάδα για τμηματική συμφωνία

Περαιτέρω ευελιξία προς την Ελλάδα ενδέχεται να επιδείξει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξετάζει το σενάριο σταδιακής εκταμίευσης των εναπομεινάντων χρημάτων, εφόσον βέβαια, η Αθήνα δεσμευτεί για την υλοποίηση τουλάχιστον μίας μεγάλης οικονομικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο Γερμανούς αξιωματούχους, η καγκελάριος εξετάζει το ενδεχόμενο εκταμίευσης ορισμένων χρημάτων προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί για την υλοποίηση τουλάχιστον μίας μεγάλης οικονομικής μεταρρύθμισης.

«Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση, τότε θα μπορούσε να ξεκλειδώσει ένα μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας» εξηγούν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται για δηλώσεις, οι οποίες υποδηλώνουν την περαιτέρω ευελιξία της Γερμανίας προς όφελος της Ελλάδας.

«Ο Τσίπρας θα μπορούσε για αρχή να προχωρήσει σε μία τουλάχιστον μεγάλη μεταρρύθμιση, προκειμένου να λάβει τα απαιτούμενα χρήματα και να αποφύγει τη χρεοκοπία» αναφέρουν οι γερμανικές πηγές.

Πάντως, αποφεύγουν να διευκρινίσουν ποια ακριβώς είναι η επιθυμητή μεταρρύθμιση.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, οι Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν θετική γνώμη, υπό την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα ευθυγραμμίζονται με το κείμενο συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Μοσκοβισί: Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων.

«Μια συμφωνία με την Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε πριν από λίγο στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως μετέδωσε ο Alpha, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς ο Μοσκοβισί είναι το πρόσωπο που χειρίζεται το ελληνικό ζήτημα τις τελευταίες μέρες στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις