ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα - Ο Σαμαράς άρχισε τις απειλές: Θα γίνετε σύντομα παρελθόν, κ. Τσίπρα!

Δημοψήφισμα - Ο Σαμαράς άρχισε τις απειλές: Θα γίνετε σύντομα παρελθόν, κ. Τσίπρα!

Αφού πρώτα τίναξε στον αέρα με όλη την κοινοβουλευτική του ομάδα τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το δημοψήφισμα, ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε αήθη επίθεση στην κυβέρνηση.

«Την Τρίτη το πρωί η χώρα μας θα είναι χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστατευτική ομπρέλα, ποιο ερώτημα θα μπει στο δημοψήφισμα - Καλείτε το λαό να ψηφίσει “όχι”, αλλά μπορείτε να εγγυηθείτε σε ποιο νόμισμα θα πληρώσετε μισθούς και συντάξεις», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια ομιλία που ξεκίνησε μέσα σε θυελλώδη αντιπαράθεση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ιδίου με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να συνεχίσει:

«Μετά από μια διαπραγμάτευση θέατρο του παραλόγου, η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα – παρωδία».

«Στο δημοψήφισμα ουσιαστικά δεν κρίνεται εκείνη ή η άλλη συμφωνία, αλλά η παραμονή της χώρας στο ευρώ», συνέχισε ο κύριος Σαμαράς και ρώτησε τι ακριβώς τίθεται σε δημοψήφισμα «ένα non-paper, ένα working paper; Είμαστε στα καλά μας»;

«Η πρόταση για το δημοψήφισμα σέρνει τη χώρα εκτός Ευρώπης», υπογράμμισε ακολούθως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για… πυρά προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο. Φέρατε απαράδεκτη συμφωνία και μας οδηγείτε συστηματικά σε έξοδο από την Ευρώπη», υποστήριξε, συμπληρώνοντας: «Έχετε οδηγηθεί σε τραγελαφική κατάσταση και οδηγείτε την πατρίδα μας σε θεσμική παρωδία».

Αφού υπογράμμισε, δε, πως «ο ελληνικός λαός θα κληθεί να ψηφίσει ναι ή όχι στην Ευρώπη και στο ευρώ», εξηγώντας ότι το κείμενο που θέτει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα έχει αποσυρθεί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «έβγαλαν τον Έλληνα υπουργό από το Eurοgroup και οι δανειστές συζητούν ήδη το plan b».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τέλος, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «η συμφωνία που εσείς κάνατε είναι το χειρότερο Μνημόνιο», και «περιέχει οκτώ φορές περισσότερα μέτρα από το mail Χαρδούβελη».

Όσον αφορά δε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε: «Είστε ο ηθικός αυτουργός της πρότασης την οποία καταγγέλλετε. Εάν έχετε το θάρρος βγείτε στον ελληνικό λαό και συγκρίνετε την πρότασή της με το κείμενο που θέτετε σε δημοψήφισμα».

«Θα γίνετε σύντομα παρελθόν, κ. Τσίπρα»

Αφού επέστρεψε… ανανεωμένος από τη δεκάλεπτη διακοπή λόγω των καμωμάτων του, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» που θα αποτραπεί.

«Ψηφίζουμε "ναι" στην Ευρώπη και όχι σε οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία άλλωστε μπορεί να αλλάξει», τόνισε, καλώντας όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να ενωθούν για «να ματαιώσουμε το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ», που, όπως είπε, αν περάσει, «θα οδηγήσει στην καταστροφή σε έναν αληθινό Αρμαγεδδώνα».

«Το “όχι”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ και από την Ευρώπη. Ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Αυτό που προτείνετε είναι έξοδος από το ευρώ, έξοδος από την Ευρώπη. Με ποιους θα κάνετε συμφωνία μετά το δημοψήφισμα; Με το Υπερπέραν;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια, επισημαίνοντας την απόσυρση της πρότασης, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πρόταση για το δημοψήφισμα «εξυπηρετεί το λόμπι της δραχμής».

Απευθυνόμενος για μία ακόμη φορά προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς τον ρώτησε: «Γιατί δεν λέτε ο ίδιος το "οχι"; Γιατί κρύβεστε πίσω από τον ελληνικό λαό;». Και απάντησε ωστόσο ο… ίδιος (!): «Γιατί ξέρετε ότι αυτό οδηγεί σε χρεοκοπία. Και αυτό θέλατε από την αρχή».

«Θα γίνετε σύντομα παρελθόν, κ. Τσίπρα», υποστήριξε και συνέχισε: «Έχουμε δει επαναστάτες χωρίς αιτία, πραξικοπηματίες χωρίς αντικείμενο πρώτη φορά βλέπουμε».

«Ο καλύτερος καθρέπτης για το τι συμβαίνει στη διαπραγμάτευσης είναι αυτό που γίνεται στα ΑΤΜ, τα βενζινάδικα και τα σούπερ μάρκετ», επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς ακροβατώντας μεταξύ κινδυνολογίας και τρομολαγνείας, για να εξαπολύσει νέα επίθεση στην κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε, αυξάνοντας «το κόστος σε πάνω από 4 δισ. Ευρώ».

«Αυτό είναι το κόστος Τσίπρα. Ένα απίστευτο κόστος. Με λίγα λόγια, τα κάνατε μαντάρα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις