ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με Ολάντ, Μεντβέντεφ και Σίσι θα συναντηθεί ο Τσίπρας στο Σουέζ

Με Ολάντ, Μεντβέντεφ και Σίσι θα συναντηθεί ο Τσίπρας στο Σουέζ

Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν σήμερα (05/08/2015) στην Αίγυπτο, όπου θα βρεθούν για τα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Καθοριστική συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο για τη συμφωνία

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος το τελευταίο διάστημα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, οπότε η συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Παρά τη βούληση και την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη της συμφωνίας και την ψήφισή της από τη Βουλή έως τις 20 Αυγούστου, τίποτα δεν θεωρείται ακόμη δεδομένο.

Υπό το σκηνικό αυτό, και με ξεκάθαρο στόχο να μην μπουν στο τραπέζι νέο «δάνειο-γέφυρα» και νέα προαπαιτούμενα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει την επαναβεβαίωση της δέσμευσης Ολάντ υπέρ της πλήρους και άμεσης συμφωνίας - μια δέσμευση, που η ελληνική πλευρά θεωρεί άκρως σημαντική με δεδομένο και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο γάλλος πρόεδρος στην απεμπλοκή της 12ης Ιουλίου.

Χθες, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συζητήθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την υπογραφή της συμφωνίας, αφού ο κύκλος της διαπραγμάτευσης έκλεισε.

Στην Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την διμερή συνεργασία, ενώ αναμένεται να διαβεβαιώσει τον Ρώσο πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα στηρίζει τον «ελληνικό αγωγό», αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει με τον πρόεδρο της Αιγύπτου διμερή θέματα και θέματα σχετικά με την ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σχετικές ειδήσεις