ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πολιτική μας είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος

Τσίπρας: Πολιτική μας είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος

Την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και η διαφάνεια, καθώς και ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της «μακράς και σκληρής διαδικασίας διαπραγμάτευσης» εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα μπει οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα της χώρας.

«Πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδες» είπε ο πρωθυπουργός, θα καταφέρουμε να περάσουμε στην ανάπτυξη, «παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές, που ορισμένοι επιχειρούν στο ‘και πέντε’ να βάλουν στο δρόμο μας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ενάντια στην εκτεταμένη διαφθορά, στις πελατειακές σχέσεις και στη διαπλοκή, «γιατί αυτοί ήταν οι λόγοι που έδωσαν το πάτημα για να χτυπηθεί τόσο σκληρά η χώρα από την οικονομική κρίση».

Ως προς το θέμα των δημοσίων έργων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια «δεν υλοποιούνταν έργα χρήσιμα για τον ελληνικό λαό αλλά για την εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια διευρύνθηκε η διαφθορά στην Ελλάδα και πως οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στις δύο παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, την Ιόνια οδό και τον Ε-65, έγιναν σε συνθήκες εγκλωβισμού και ομηρίας του ελληνικού δημοσίου, από τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σταδιακή ανατροπή της νοσηρής κατάστασης, υπό το δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δημιουργείται κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, καθίσταται υποχρεωτική η σύνταξη μελέτης εφαρμογής για όλα τα έργα - με πραγματικούς προϋπολογισμούς, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες θα καθοριστούν ελάχιστες προϋποθέσεις, για στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό και υποδομές, ενώ αλλάζει το σύστημα δημοπράτησης, μελέτης και κατασκευής των έργων.

Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα νέο σχέδιο δημόσιων υποδομών, το οποίο θα μπει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα, με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι.

Κύριοι άξονες στη νέα πολιτική δημοσίων έργων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι η διαφάνεια και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, τα ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και η αντιμετώπιση της ανεργίας και του αδιεξόδου των ασφαλιστικών ταμείων, με τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και τα έσοδα τα οποία θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία. Για κάθε 100 ευρώ δημόσιων υποδομών, είπε, θα εισρέουν 55 ευρώ στα δημόσια ταμεία, είπε συγκεκριμένα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, υπεισέρχονται οκτώ αλλαγές για διαφάνεια στα δημόσια έργα και πάταξη της διαπλοκής. Στόχος, τόνισε ο κ. Τσίπρας είναι να συντάξουμε ένα νέο κώδικα αξιών που ζητάει η ελληνική κοινωνία.

Σχετικές ειδήσεις