ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει εκπληρωθεί (video)

Τσίπρας: Το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει εκπληρωθεί (video)

Για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με τεράστια μεταναστευτικά κύματα, αύξηση της φτώχειας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, όπου μεταξύ άλλων εστίασε στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των χρεών με επίκεντρο τις αναπτυξιακές στρατηγικές, στο μεταναστευτικό, αλλά και στην ελληνική κρίση.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας. Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρεις κρίσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια: την οικονομική, τη μεταναστευτική και την κρίση ασφάλειας, συμπληρώνοντας για το προσφυγικό ζήτημα:

«Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαχειριστούμε τις εισροές προσφύγων στην χώρα μας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για επιλογές εξωτερικής πολιτικής χωρίς να εξετάζονται εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι συνέπειες».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθεροποίησης που συμφώνησε η κυβέρνηση μετά από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι συμπεριλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και θα επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η οικονομία με το να τεθούν θεμέλια για μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, καθώς επίσης και πως συνεχίζεται να χρειάζεται να παλέψουμε βήμα-βήμα για να εφαρμοστεί μια ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μια ατζέντα λιτότητας.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αν και έχουν επιτευχθεί πολλά, το όραμα των ιδρυτών του Οργανισμού δεν έχει εκπληρωθεί, ενώ σήμερα βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, άνευ προηγουμένου μεταναστευτικά κύματα και αύξηση της φτώχειας, της βίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι το μεγάλο ερώτημα δεν είναι να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά πως το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο Οργανισμός που ιδρύθηκε για το λόγο αυτό, είναι το πώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αυτές με τη βάση των κοινών αξιών μας που θεσπίζονται στη Χάρτα του ΟΗΕ. Επισήμανε, δε, ότι καθώς περνούν τα χρόνια φαίνεται να επιστρέφουμε όχι μόνο στα ίδια προβλήματα αλλά και στις ίδιες απαρχαιωμένες συνταγές που προκάλεσαν τα προβλήματα αυτά.

«Γι' αυτό», υπογράμμισε, «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι υπαρξιακές: Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες παλιές συνταγές κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικού κατακερματισμού και μεταναστευτικών ρευμάτων ή θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το μέλλον μας βήμα προς βήμα με εμπιστοσύνη και την ικανότητα να μάθουμε από τα λάθη μας;», αναρωτήθηκε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις τρεις κρίσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, επισήμανε ότι, όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα επλήγη πάρα πολύ άγρια από την οικονομική κρίση του 2008 λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της και του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Σημείωσε όμως ότι η νεοφιλελεύθερη συνταγή που εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε παρά το μεγάλο κοινωνικό κόστος, οδήγησαν σε μεγαλύτερη εμβάθυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αντί να της αντιμετωπίσουν. Χάσαμε, επισήμανε, το 25% του ΑΕΠ μας, ο λόγος ΑΕΠ προς χρέος αυξήθηκε στο 180%, ενόσω η ανεργία έφτασε το 27% και η μετανάστευση πτυχιούχων προς το εξωτερικό επιταχύνθηκε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα πως αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι μια πολύ σθεναρή αφοσίωση κάποιων στο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη ή ότι οι διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε θα πρέπει να συνδυαστούν με πολύ άγρια λιτότητα και με μεγάλη περικοπή μισθών και συντάξεων.

Τόνισε επίσης ότι μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης που συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις βαθιές στο σύστημα δημόσιας διοίκησης, στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό σύστημα και που θα επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η οικονομία με το να τεθούν θεμέλια για μια αναδιάρθρωση του χρέους μας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει επίσης ότι δυστυχώς την ίδια ώρα επιβάλλει μέτρα που επιβαρύνουν περαιτέρω την κοινωνία και την οικονομία και τα οποία θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί, για να σημειώσει ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε ακόμα τον πόλεμο βήμα-βήμα για να εφαρμοστεί μια ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μια ατζέντα λιτότητας, προκειμένου να υπερασπίσουμε τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας και να κάνουμε μια δίκαιη κατανομή των φορτίων, αλλά και προκειμένου να συνδέσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, στην ανάγκη αναδιάρθρωσης τους χρέους μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό, χρηματοπιστωτικό, οικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες στρατηγικές και την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015. Πρέπει, τόνισε, να αντιμετωπίσουμε το θέμα αναδιάρθρωσης δημοσίων χρεών σε όλα τα ανάλογα φόρα συμπεριλαμβανομένου και αυτού προκειμένου να ενισχύουμε αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι στρατηγικές λιτότητας.

Αναφερόμενος στην έτερη σημαντική περιφερειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κυμάτων άνευ προηγουμένου (από την αρχή του χρόνου πάνω 300.000 κυρίως από Συρία και Αφγανιστάν πέρασαν από την Ελλάδα για να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), σημείωσε ότι ο λαός της Ελλάδας επέδειξε αλληλεγγύη, επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να χειριστεί τις ροές με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο, βελτιώνοντας της εγκαταστάσεις υποδοχής και τις διαδικασίες αναγνώρισης και ταυτοποίησης των ατόμων και δημιουργώντας hotspots.

Παρόλα αυτά, σημείωσε, για κάποιους ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι να υψώσουμε πιο ψηλά τείχη, να αποτρέψουμε διά της βίας τους πρόσφυγες ή να μεταθέσουμε τις ευθύνες σε άλλους όσο το δυνατόν πιο μακριά. «Δεν πιστεύουμε», υπογράμμισε, «ότι το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου μας μπορεί να δομηθεί με όλο και υψηλότερα τείχη αποκλεισμού ή με νήπια που πεθαίνουν στην πόρτα μας». Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν μετανάστες και πρόσφυγες και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία να καταστρέψει τις κοινές μας αρχές, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να δομήσουμε τους απαραίτητους μηχανισμούς επανεγκατάστασης από τις όμορες προς τη Συρία χώρες, υποστηρίζοντας τις ταυτόχρονα στη φιλοξενία των προσφύγων και διαλύοντας παράλληλα τα κανάλια διακίνησης. Επιπλέον, σημείωσε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να υποστηριχθούν χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τις ροές αυτές.

Τρίτον, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τρίτης κρίσης, ασφαλείας, που επηρεάζει αυτή την προσφυγική κρίση. Βρίσκεται, επισήμανε, στην καρδιά ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, με την Ουκρανία στον Βορρά και τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή, προς Νότο και Ανατολικά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση της Συρίας και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τζιχαντιστές. Επίσης, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους στα προ του 1967 σύνορα.

Αφού εξέφρασε ακολούθως τη βούληση της Ελλάδας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα στηρίζει το διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη 41 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση και βιώσιμη συμφωνία προς όφελος των δύο κοινοτήτων.

Για τα Βαλκάνια ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας, σημειώνοντας την ανάγκη επίλυσής του στο πλαίσιο των ελληνικών προτάσεων.

Σχετικά, τέλος με την Ουκρανία, «η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική της ακεραιότητα, την ανεξαρτησία της και την εθνική της κυριαρχία μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της,» ενώ «αναγνωρίζει την προσπάθεια της ομάδας της Νορμανδίας και του συμφιλιωτικού ρόλου του ΟΟΣΑ, προκειμένου να αποφευχθεί ένας φαύλος κύκλος στρατικοποίησης της περιοχής». Κάλεσε μάλιστα τους προσυπογράφοντες τη συμφωνία του Μινσκ να την τηρήσουν και να την τιμήσουν.