ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καρφώματα και μάχη για ... δικαίωση στην παράδοση - παραλαβή της Βουλής

Καρφώματα και μάχη για ... δικαίωση στην παράδοση - παραλαβή της Βουλής

Παγωμένες χειραψίες και χαμόγελα με ψυχολογία χωρισμού στην ολιγόλεπτη«συγκατοίκηση» των άλλοτε αγαπημένων συντρόφων κατά την παράδοση και παραλαβή της προεδρίας της Βουλής. Η απαραίτητη συνύπαρξη για το τυπικό δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλιές μέρες των αγώνων υπό τη σκέπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΦΗΣΕ ΙΧΝΗ - ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΡΦΙΑ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ - H BΟΥΛΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Ο,τι εκτυλίχθηκε δεν περιελάμβανε εκπλήξεις με τον γνωστό καυστικό λόγο της απελθούσας προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου και τις άμεσες τοποθετήσεις του νέου, Νίκου Βούτση.

Κοινός παρονομαστής και των δύο η «Ιστορία», στην οποία απέδωσαν τον ρόλο του κριτή αλλά και τη δικαίωση των πεπραγμένων τους.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αφού αναφέρθηκε και παρέδωσε όλο το έργο επί των ημερών της έριξε το καρφί... δεν παρέδωσα τη Βουλή στην Τρόικα (...) δεν σας δίνω όλες τις εκθέσεις έχω αφήσει το υλικό στο γραφείο σας... να μην παραπέσουν όπως γίνεται στο δημόσιο!

«Σας παραδίδω την προεδρία της Βουλής έχοντας την τιμή να χω προσπαθήσει να υλοποιήσω όλα εκείνα στα οποία αναφέρθηκα στην εναρκτήρια ομιλία μου στις 6 Φεβρουάριου. Είναι τιμή επίσης η ολοκλήρωση μίας θητείας σε μία βουλή που θεωρήθηκε εμπόδιο ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων. Αποτελεί προσωπική επιπροσθέτως τιμή πως δεν παρέδωσα τα κλειδιά της ελληνικής βουλής στους δανειστές. Σας παραδίδω επίσης το έργο επιτροπών και ομάδων οι οποίες προσπάθησαν πολύ τους τελευταίους επτά μήνες για το καλό και το δίκαιο του ελληνικού λαού. Θα με βρείτε αρωγό σας, στην προσπάθεια για ολοκλήρωση και την ενίσχυση των παραπάνω διαδικασιών δεν θα είμαι όμως αρωγός σε διαδικασίες κατάλυσης της δημοκρατίας. Καλή επιτυχία, όλους θα μας κρίνει η Ιστορία» κατέληξε η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής.

Απαντώντας ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σε χαμηλότερους τόνους δήλωσε ότι «είναι σαφές πως η νέα Βουλή θα αποφασίσει για τη συνέχιση θεμάτων κρίσιμων που αφορούν τη χώρα. Ειδικά το ζήτημα των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων στα οποία αναφερθήκατε θα συνεχίσουν να αποτελούν βάση και οι ομάδες εργασίας και οι επιτροπές είναι ξεκάθαρο πως θα συνεχίσουν το έργο τους. Δεν θα ήθελα ειδικά με τη σημερινή συγκυρία να μιλήσουμε πολιτικά καθώς το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν πολλά. Όλοι μας κρινόμαστε άλλωστε καθημερινά από το λαό και κάποια στιγμή και από την ίδια την ιστορία. Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις».

Είχε προηγηθεί η ομιλία Βούτση ως νέου Προέδρου που παρά το γεγονός ότι είχε ενωτικό χρώμα έβριθε μηνυμάτων προς όλους και όλα στοχεύοντας ωστόσο την προκάτοχό του για τα έργα και τις ημέρες κατά τη θητεία της.

Μεταξύ άλλων είπε πως «η Δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει τις δυσμενείς συγκυρίες ούτε να άρει τις αντιφάσεις της πραγματικότητας. Μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι όλες οι υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις θα εξακολουθούν να λαμβάνονται στο αυστηρό πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων με μόνο κριτήριο το γενικό συμφέρον και με δημόσιο έλεγχο πάνω στις διαφαινόμενες συνέπειες. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και αξία, γι αυτό αξίζει να αντιστεκόμαστε κατεξοχήν σε τέτοιες περιόδους που οι κίνδυνοι για την χώρα πολλαπλασιάζονται» τόνισε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από την έδρα.

Ο κ. Βούτσης, απευθύνθηκε στο Σώμα, ιδιαίτερα συγκινημένος και αφού ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή και ευθύνη και ανέγνωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις, αναφέρθηκε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. «Γίνεται συχνά λόγος για πλημμελή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» είπε, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι η συγκυρία κατέστησε αναγκαία την αποδοχή μιας σειράς εξωγενών δεσμεύσεων έγινε αφορμή για να υψωθούν από ορισμένες πλευρές οι τόνοι για κατάλυση της Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στο κανάλι της Βουλής, σημείωσε πως μπορεί να έχει πολύτιμη συμβολή στο πλαίσιο της προσπάθειας για ένα γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία και τον πολιτισμό και αφήνοντας αιχμές για τα πεπραγμένα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

»Η Βουλή με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και τις θεματικές που μπορεί να αναπτύξει- δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς, λειτουργίες, κινηματικές και πολιτικές δράσεις, πολιτιστικές και μηντιακές λειτουργίες. Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν είμαστε ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης».

Σχετικές ειδήσεις