ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Το ΟΧΙ μας δείχνει κι ένα δρόμο μέσα στις σημερινές συνθήκες

Βίτσας: Το ΟΧΙ μας δείχνει κι ένα δρόμο μέσα στις σημερινές συνθήκες

«Είμαστε ένας λαός δεμένος με την ιστορία του. Το ΟΧΙ του λαού μας και η μεγαλειώδης εθνική αντίσταση, μας δείχνει κι ένα δρόμο μέσα στις σημερινές συνθήκες όπου η Ελλάδα δικαιούται να επιδιώκει τα δικαιώματά της και συγχρόνως όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μετά το πέρας της παρέλασης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων για τους πρόσφυγες ο κ. Βίτσας τόνισε ότι βασικό ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών «επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα μας για τα δικαιώματά μας αλλά και συγχρόνως την ανθρωπιά μας».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν γίνει βήματα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζοντας όμως ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. «Επανειλημμένα λέμε ότι το θέμα δεν μπορεί να εξετάζεται μόνο στο επίπεδο του διαδρόμου, αλλά και εκεί που είναι η πόρτα». Αναφορικά με τη δυνατότητα συνεργασίας με την Τουρκία, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, διευκρίνισε πως «και η Τουρκία πρέπει να συμμετάσχει. Άλλο όμως συνεργασία, άλλο κοινές περιπολίες και προβλήματα σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη άτυπη σύσκεψη αρχηγών κρατών επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τρεις επικίνδυνες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις. «Όλα τα ζητήματα είναι ζητήματα κοινής διαχείρισης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θέλουμε να πληρώσει η Ελλάδα τα λάθη που έγιναν στη Μέση Ανατολή, από άλλους. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε. Στην τελευταία άτυπη σύσκεψη των αρχηγών των κρατών, εμείς απορρίψαμε τρεις επικίνδυνες, θα έλεγα, προτάσεις και αυτό που θέλουμε είναι να συμβάλει η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρώπης στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος και όλοι μαζί να συμβάλουμε στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Γιατί το ζήτημα δεν θα λυθεί ποτέ αν δεν υπάρξει εκεί ειρήνη και δημοκρατία».

Σχετικές ειδήσεις