ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Χρησιμοποιήσαμε όλα τα όπλα αλλά μας εκβίασαν

Τσίπρας: Χρησιμοποιήσαμε όλα τα όπλα αλλά μας εκβίασαν

Επιμονή, υπομονή αλλά και πρόσκαιροι συμβιβασμοί «για να μην γίνει η Αριστερά ένας διάττοντας αστέρας», ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στη δεύτερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι απέναντί του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδραστικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Βρεθήκαμε σε καθεστώς απόλυτης χρηματοπιστωτικής και χρηματοδοτικής ασφυξίας, δεχτήκαμε πυρά από όλες τις μεριές αλλά δώσαμε έναν αγώνα αξιοπρέπειας με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση» πρόσθεσε και στάθηκε στο ότι «το ελληνικό ζήτημα και η ελληνική κρίση βρέθηκαν στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης και του κόσμου».

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών της διακυβέρνησής της, χρησιμοποίησε όλα της τα όπλα, από την στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, μέχρι την προσφυγή στο δημοψήφισμα.

Κατηγόρησε δε εκ νέου τους δανειστές για το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, κάνοντας λόγο για «ωμό εκβιασμό» το βράδυ της 12ης Ιουλίου για να αποδεχτεί η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα προσαρμογής «που αν και είναι σαφώς ηπιότερο από τα προηγούμενα, απέχει πολύ από το να αντικατοπτρίζει το δικό μας κοινωνικό και πολιτικό όραμα».

«Υπήρξαν πολλοί που μας κατηγόρησαν εκείνο το βράδυ ότι προσχωρήσαμε στην λογική ότι τελικά δεν υπάρχει εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό. Πρόκειται για συνειδητή διαστρέβλωση και για πολιτική μυωπία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά πρωταγωνιστεί «στον αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών και την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας της Ε.Ε.».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό αλλά και στο μέτωπο της τρομοκρατίας, κάνοντας λόγο για νέους κινδύνους αποσταθεροποίησης και στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας κοινών μετώπων «για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μια νέας συντηρητικής και ρατσιστικής αναδίπλωσης στην Ευρώπη» και «για να χτυπηθούν στη ρίζα τους οι αιτίες που γεννούν τις προσφυγικές ροές και τρέφουν την τρομοκρατία».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε σε ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία και την ανεργία, εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την εξυγίανση των προγραμμάτων και την ανακατανομή των πόρων υπέρ των ανέργων.