ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι… «σκέψεις» του για το ΔΝΤ

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι… «σκέψεις» του για το ΔΝΤ

Μετά τους πηχυαίους τίτλους: «Ο Τσίπρας θέλει να διώξει το ΔΝΤ από την Ελλάδα» και τις θερμές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν…

Δεν άντεξε και πολύ το «κρυφτούλι» του Αλέξη Τσίπρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι «τολμηρές» δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για αποχώρηση του ΔΝΤ από το νέο πρόγραμμα, βαπτίστηκαν σε «σκέψεις» από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, αφού στο μεταξύ είχε μεσολαβήσει η έκρηξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τι δήλωνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν δυο μέρη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό, επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια» (ΕΡΤ).

Οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν φυσικά οι Γερμανοί, διά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ξεκαθάρισε μάλλον με οργισμένο ύφος πως δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε στον… Έλληνα πρωθυπουργό ο Σόιμπλε πως: «Δεν είναι μόνον πρακτική που έχει αποδώσει (συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα), αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».

Μάλιστα, ο Σόιμπλε επικαλέστηκε και μία γερμανική παροιμία που λέει: «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά, μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας…»

Την σκυτάλη ανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της κυβέρνησης να εκφράζει απόψεις για το Ταμείο!

Κατά την διάρκεια συνέντευξής της στο Star, υποστήριξε πως: «Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα και αυτό δεν ήταν ευχάριστο για κανέναν. Ξαφνικά εμείς δεν αλλάξαμε στάση για το ΔΝΤ και τον ρόλο του. Αυτό είναι το ένα κομμάτι της συζήτησης. Το άλλο είναι ότι ξέρουμε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα, αυτό έρχεται από την προηγούμενη συμφωνία. Και η καινούργια συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο έως τον Μάρτιο, οπότε το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Και πρόσθεσε η Όλγα Γεροβασίλη πως: «Άλλο οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο ΔΝΤ και άλλο να λέμε την άποψή μας»!!!

Σ.σ. την επόμενη φορά που κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης θα θέλει να εκφράσει δημόσια την… άποψη του, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων προτείνουμε την σήμανση: «Προσοχή, ακολουθεί άποψη»!

Σχετικές ειδήσεις