ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήγμα κατά της δημοκρατίας η απαγόρευση εισόδου δημοσιογράφων στα hotspots

Πλήγμα κατά της δημοκρατίας η απαγόρευση εισόδου δημοσιογράφων στα hotspots

Το υπουργείο Εσωτερικών, με τη λογική πονάει «κεφάλι – κόβει κεφάλι» απαγορεύει την πρόσβαση των δημοσιογράφων στα hotspots! Προφανώς πάνε οι καιροί που οι δημοσίευση αποτελούσε την ψυχή της δικαιοσύνης, αλλά και της δημοκρατίας…

Στην επίμαχη ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφέρει: «Κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των Κέντρων Υποδοχής τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας». Και καταλήγει: «Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας»!

Όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό στην εκπομπή Στον Ενικό, από τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μετατόπισε την ουσία του θέματος στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας, στο να μην πληγεί η ροή του τουρισμού και άλλα σχετικά!!! Γιατί δεν μπορεί οι εφημερίδες να δημοσιεύουν αρνητικά και να τα διαβάζουν διεθνώς!

Πάντως, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών αναγκάστηκε σε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποίαν αναφέρει πως η αναβολή της πρόσβασης των ΜΜΕ στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, στα κέντρα φιλοξενίας και μετεγκατάστασης, έγινε μετά από αίτημα των ίδιων των συντονιστών των κέντρων προκειμένου να μην αποσπώνται από το έργο τους, που είναι η διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών.

Χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση αυτή πως: «Την παρούσα στιγμή, τα κέντρα καλούνται να διαχειρισθούν με τον καλύτερο, δυνατό τρόπο μια ανθρωπιστική κρίση, που αφορά καταρχήν όσους έχουν εισέλθει στη χώρα… Οι απασχολούμενοι στα κέντρα καλούνται καθημερινά να διαχειρισθούν έναν συνεχώς αυξανόμενο και μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να φιλοξενηθούν σε κέντρα, όπου πρέπει να τους παραχθούν τα μέσα για τη βραχύχρονη επιβίωσή τους στη χώρα, να διαφυλαχθούν από επιτήδειους που καραδοκούν, αλλά να καθησυχασθεί η δική τους αδημονία να συνεχίσουν το ταξίδι».

Και καταλήγει: «Καθώς οι εργαζόμενοι στα κέντρα είναι ιδιαιτέρως επιβαρημένοι από την κρίση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζήτησαν να παραμείνουν για εύλογο χρονικό διάστημα απερίσπαστοι στο έργο τους. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να μην εισέρχονται εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οργανώσεων, αλλά και ερευνητές Πανεπιστημίων στα κέντρα. Σύντομα θα παρασχεθεί οργανωμένη δυνατότητα πρόσβασης».

«Οργανωμένη» ή αλλιώς ελεγχόμενη δυνατότητα πρόσβασης, θα έπρεπε να αναφέρει καλύτερη η διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ντροπή.

Άντε, την επόμενη φορά να απαγορευθεί και η διέλευση των δημοσιογράφων από την πλατεία Βικτωρίας, όπου κοιμούνται κατάχαμα πρόσφυγες και μετανάστες, από την Σταδίου όπου έχουν στρώσει τις κουβέρτες τους οι άστεγοι.
Και όπου αλλού κυκλοφορεί απόγνωση και πόνος σε συνάρτηση με την ανοργανωσιά και τη γύμνια της ελληνικής πολιτείας!

Σ.σ., κάποτε, πάντως, οι δημοσιογράφοι είχαν ένα ισχυρό όπλο… «κατέβαζαν τα μολύβια τους»!

Σχετικές ειδήσεις