ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Τριμερής συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες

Σύνοδος Κορυφής: Τριμερής συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται αυτή την ώρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο προέδρο Φρανσουά Ολάντ.

ΣΕ 6 ΑΞΟΝΕΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέβασε ανάρτηση στον λογαριασμό @PrimeministerGR στο twitter, με φωτογραφία από την τριμερή συνάντηση.

Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο με βασική θέση την ανάγκη επίτευξης μιας αξιόπιστης συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ώστε να υπάρξει ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως η Σύνοδος δεν θα καταλήξει σε θεαματικά αποτελέσματα, καθώς ήδη πολλές χώρες-μέλη της «ευρωοικογένειας» αρνούνται να αποδεχθούν τις απαιτήσεις που έχει θέσει η Άγκυρα.

Εξίσου προβληματική χαρακτηρίζεται και η στάση των χωρών του Βίζενγκραντ που, όπω όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν στην απόφασή τους για το κλείσιμο του λεγόμενου «Βαλκανικού Διαδρόμου», γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την Ελλάδα, η οποία κατακλύζεται από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Εντούτοις, η Αθήνα αναμένει τη δέσμευση της Ευρώπης των 28 στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ αλλά και της επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη λύση επί του προσφυγικού.

Κατά τα λοιπά, οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο, όπως τους περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είναι οι εξής:

  • Αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
  • Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
  • Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.
  • Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
    Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
  • Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Τι προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

Tα κύρια σημεία του προσχεδίου συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία δόθηκαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η ΕΕ και η Τουρκία «αποφάσισαν σήμερα να θέσουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ», βάσει οκτώ σημείων, τα οποία έχουν ως εξής, περιληπτικά:

1. Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ.

Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.

4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο).

8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

Το τελικό κείμενο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα οριστικοποιηθεί μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα* διαμορφώνεται ως εξής:

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

12:15 Τριμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ

14:00-15:30 Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)

15:40-15:45 'Αφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

16:00-16:30 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz

16:45-19:30 Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19:45-22:00 Γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

9:15-9:45'Αφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

10:00 Πρωινό εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Πρωθυπουργού της Τουρκίας

* Οι ώρες αναγράφονται σε τοπική ώρα Βρυξελλών

Σχετικές ειδήσεις