ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Brexit: Προβληματισμός στην κυβέρνηση - Πρωτοβουλίες για να αλλάξει η ατζέντα της ΕΕ

Brexit: Προβληματισμός στην κυβέρνηση - Πρωτοβουλίες για να αλλάξει η ατζέντα της ΕΕ

Θορυβημένη και ανήσυχη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τις καταιγιστικές εξελίξεις στην ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που άλλαξε με δική του απόφαση την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο περσινό δημοψήφισμα της Ελλάδας, δείχνει προβληματισμένος και επισημαίνει σε στενούς του συνεργάτες πως τώρα η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εισπράττει τα αιχμηρά σχόλια του ελληνικού λαού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με τους περισσότερους να σχολιάζουν αρνητικά την στάση που κράτησε πέρυσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής την άλλη Τρίτη.

«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Η ατζέντα της ΕΕ πρέπει να αλλάξει και μακριά από τον απομονωτισμό», έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Εκτιμούσαν επίσης ότι «η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο μετά τις εξελίξεις και στην αλλαγή ατζέντας με στροφή στην Ευρώπη με προοδευτικές συμμαχίες», δείχνοντας έτσι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει προφανώς πρωτοβουλίες επαφών με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες αναζητώντας συμμάχους σε μία προσπάθεια αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Οι ίδιες πηγές δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία και τους στόχους του προγράμματος, καθώς σημείωναν: «Επειδή η Ελλάδα μπαίνει σε μία περίοδο σταθερότητας μετά την αξιολόγηση, χρειάζεται στενή παρακολούθηση”. Εξέφραζαν πάντως τη βεβαιότητα ότι ο αντίκτυπος «θα κάνει ένα κύκλο και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, από την κυβέρνηση βλέπουν συναίνεση σε κάποια κεφάλαια που μπορεί να δημιουργήσουν δυναμική 200 ψήφων με εξαίρεση την κατάτμηση των περιφερειών.

Σχετικές ειδήσεις