ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος και Ραγκούσης εκπαραθύρωσαν τον Τσιόκα

Γιώργος και Ραγκούσης εκπαραθύρωσαν τον Τσιόκα
Ύστερα από απευθείας συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Μεταφορών κ. Γ. Ραγκούσης προχώρησε στην αντικατάσταση του γ.γ. του υπουργείου κ. Χ. Τσιόκα.
  • Ρεπορτάζ: Θεμιστοκλής Αλυφαντής

Με συνοπτικές διαδικασίες εκπαραθύρωσε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα, ο υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Α. Παπανδρέου.

Στη θέση του κ. Τσιόκα, ο οποίος πληροφορήθηκε την αντικατάστασή του από τους δημοσιογράφους διότι βρίσκεται στη διακοπές. Τη θέση του θα καλύψει ο κ. Αρ. Μπουρδάρας.

Ούτε τα προσχήματα δεν τηρεί ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος απέδειξε πόσο θράσος διαθέτουν τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης με την αιφνιδιαστική αποπομπή του γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα. Μετά τις απαραίτητες απευθείας συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό και χωρίς να ζητήσει έστω για λόγους αξιοπρέπειας επιστολή παραιτήσεως από τον γενικό γραμματέα, ανακοίνωσε την αντικατάστασή του.

Μετά τη δυσφορία που προκάλεσε η ανακοίνωση της είδησης, πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος έσπευσαν να καλύψουν τα νώτα του κ. Ραγκούση διαρρέοντας στα ΜΜΕ ότι ο υπουργός είχε ενημερώσει από χθες το γραφείο του κ. Γ. Παπανδρέου για μια απόφαση που εκκρεμούσε από τις πρώτες ημέρες που παρέλαβε το νέο υπουργείο. Επίσης θεωρούσαν βέβαιο ότι ο κ. Τσιόκας γνώριζε τις προθέσεις του υπουργού του. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο γ.γ. είχε ενημερωθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα από χθες το μεσημέρι.

Οι «κηπουροί» αποφασίζουν

Όλη η υπόθεση πάντως αποτελεί άλλο ένα πολιτικό ατόπημα ενός από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ.Α. Παπανδρέου, το κ. Γ. Ραγκούση, ο οποίος κατηγορείται για πρωτοφανή αλαζονεία έναντι άλλων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι τού ζητήσει ο στενός φίλος του από την Πάρο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ομάδα των «κηπουρών» ζει και βασιλεύει στην παραπαίουσα κυβέρνηση.

Ο ισχυρισμός που επικαλούνται τώρα οι συνήθεις «κυβερνητικοί κύκλοι» αναφέρει ότι ο κ. Ραγκούσης ήθελε συνεργάτη της εμπιστοσύνης του στο θώκο του γενικού γραμματέα αλλά κατάπιαν τη γλώσσα τους όταν τους ρωτήσαμε γιατί δεν τηρήθηκε η διαδικασία του open.gov με το οποίο υποτίθεται πως κρίνονταν αξιοκρατικά πρόσωπα που στελέχωσαν κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις.

Oι ισχυρισμοί Ραγκούση

Κατόπιν εορτής πάντως λέγεται ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Ραγκούσης δεν ήθελε να βλέπει ούτε στους διαδρόμους του υπουργείου Μεταφορών τον κ. Τσιόκα, φέρεται να τον χαρακτήριζε «ξεπερασμένο» και εξέφραζε αιτιάσεις εναντίον του επειδή συνεργάσθηκε στενά με τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, όταν ο πρώην υπουργός κατερχόταν ως υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Τώρα μάλιστα διατυπώνονται αιτιάσεις και αιχμές εναντίον του κ. Τσιόκα για τα εξής θέματα:

  • Το πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είχε με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ταξί.
  • Τη χρυσή τομή που υποτίθεται πως επιτεύχθηκε με τους ιδιοκτήτες των φορτηγών.
  • Τις λύσεις που δόθηκαν στην υπόθεση του ΟΣΕ και την επιλογή προσώπων όπως ο κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε ως διευθύνων σύμβουλος στην «ΤραινΟΣΕ» και στην Μόνιμη Επιτροπή Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
  • Το παρατεταμένο αδιέξοδο στην υπόθεση του διαγωνισμού για την κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.
  • Την αποδόμηση και κακή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα.

Ενοχλημένος ο Τσιόκας

Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του κ. Τσιόκα επισημαίνουν ότι έχει σημειωθεί σημαντικό έργο του στις συγκοινωνίες και στην εξυγίανση του ΟΣΕ, τα οποία δεν προβλήθηκαν διότι η επικοινωνία με τον υπουργό είχε περιορισθεί μόνο στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Λέγεται μάλιστα πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος τόσο από τη στάση του κ. Ραγκούση, όσο και του πρωθυπουργού.

Πάντως φαίνεται ότι αρχίζει ένας κύκλος εσωτερικών αντεγκλήσεων και εντάσεων με αφορμή την απομάκρυνση του κ. Τσιόκα στους κόλπους της κυβέρνησης με το πρόσχημα ότι αφού κάθε υπουργός θέλει το δικό του γενικό γραμματέα πρέπει να γίνουν κι άλλες αλλαγές προσώπων. Ωστόσο η δικαιολογία συνεργατών του κ. Ραγκούση πως «και ο κ. Χάρης Καστανίδης επέλεξε γενικό γραμματέα της εμπιστοσύνης του στο υπουργείο Εσωτερικών» μάλλον θεωρείται θρυαλλίδα τριβών.