Ν. Βούτσης: Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Ν. Βούτσης: Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Κλείνοντας τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου -πριν τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα- ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας από το προεδρείο του συνεδρίου, τόνισε: "Έχουμε αρραγή ενότητα και είναι η εγγύηση ότι μέχρι το 2019 θα είμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας" είπε.

Θυμίζοντας ότι "πριν τρία χρόνια μιλούσαμε για τα αχαρτογράφητα νερά και είχαμε να αρχίσουμε να μιλάμε και για τον πόλεμο" συμπλήρωσε: "Πρέπει σήμερα να δούμε τα στοιχεία αυτού του πολέμου για να μιλήσουμε για θέματα στρατηγικής και εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να κερδίσουμε. Και αυτός είναι ο μόνος στόχος του Συνεδρίου μας και του κόμματός μας από τη Δευτέρα και έπειτα" σημείωσε με έμφαση ο πρόεδρος της Βουλής.

"Εμείς κάναμε πόλεμο θέσεων για να διαμορφωθεί η χώρα μας σε ένα σταθερό πόλο στην περιοχή με ενεργό παρουσία στην Ευρώπη, με την αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη και εδώ, με την απόκτηση της ηγεμονίας. Αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί" πρότεινε.

Αλλά "γιατί όμως πρόκειται περί ενός πολέμου; Υπάρχουν αντιρρήσεις μέσα στην Αριστερά εύλογες: Μπορεί άραγε η Αριστερά σε επίπεδο διακυβέρνησης; Και έγινε μια ολόκληρη συζήτηση για την Αριστερά της επίθεσης και την Αριστερά της ευθύνης".

Η ΝΔ, συνέχισε, λέει ότι δεν πρέπει η Αριστερά να είναι στη διακυβέρνηση της χώρας, διότι έρχεται από πάρα πολύ παλιά η πεποίθηση ότι όλα κρίθηκαν στον Εμφύλιο, ότι οι νικητές του Εμφυλίου μπορούν να κυβερνούν στο διηνεκές, το σύστημα του δικομματισμού, με την Αριστερά στο περιθώριο.

"Εμείς αγωνιζόμαστε" τόνισε παράλληλα ο Ν. Βούτσης "εμείς εργαζόμαστε για να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε τους Έλληνες. Ακραία αντιδημοκρατική πρόκληση η θεωρία της αριστερής παρένθεσης. Εμείς ήρθαμε για να ενώσουμε".

Και θυμίζοντας "ένα σύνθημα που δεν είναι από την δική μας παράδοση: "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά". Δεν είναι από την δική μας παράδοση, αλλά σήμερα έχει σημασία με το μίσος και την εμπάθεια που βγάζουν από την άλλη πλευρά. Εμείς θα νικήσουμε και θα ενώσουμε το λαό" δήλωσε από το βήμα ο ομιλητής χειροκροτούμενος.

Από εκεί και πέρα: "Το πλεονέκτημα της διακυβέρνησης μπορούμε να το πετύχουμε. Ο λαός ξέρει ότι το αποτύπωμά μας μπορεί να έχει αριστερό αποτύπωμα για την κοινωνία και το μέλλον της χώρας".

"Το μνημόνιο είναι αποκρυστάλλωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και αποδυναμώνει την δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία. Πλην, όμως, ο συμβιβασμός αυτός έχει ρωγμές και δεσμεύσεις για την άλλη πλευρά και πρέπει να απαιτήσουμε να υπάρξουν για να γίνει ρεαλιστική αντίληψη στο λαό η αποκατάσταση όσων έγιναν. Αυτή είναι η πρόκληση της κυβέρνησης" συμπέρανε.

"Η ηγεμονία είναι και συμπεριφορές και ύφος και ήθος. Είναι έναρξη μίας νέας εποχής. Μπορούμε να ξεκινήσουμε την εποχή της νέας μεταπολίτευσης που θα βρει την Ελλάδα του 2021 και να είναι η Αριστερά μπροστά με τις σημαίες της, 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας" κατέληξε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε αισιόδοξος από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η νέα προσπάθεια θα φέρει θετικό αποτέλεσμα. 

Ο πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι είχαν γίνει προσπάθειες, υπήρχαν διαφωνίες και ότι τώρα «δεν υπάρχει κανένας θεσμικός λόγος για να ακυρωθεί η νέα προσπάθεια για λειτουργία του ΕΣΡ. Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε μέχρι την άλλη Τετάρτη να υπάρξει νέα σύνθεση του» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ  στο WEB TV της Αυγής.

 

Εν τω μεταξύ στη σύντομη συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δημοσιογράφους ο  κυβερνητικός και κομματικός ανασχηματισμός, αλλά και η στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν

Ξεκινώντας από το τελευταίο, και σε ερώτηση αν βλέπει κλίμα συναίνεσης από την αντιπολίτευση στο θέμα ανασυγκρότησης του ΕΣΡ, ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε αντιφάσεις στις τάξεις της, συγκεκριμένα «οι μισοί θέλουν και οι μισοί όχι».

Στο εύλογο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα γίνουν αιφνιδιασμοί, πρώτα θα «ανασχηματίσουμε» το κόμμα και μετά την κυβέρνηση». Και κατέληξε: «Μην βιάζεστε, κάθε πράγμα στον καιρό του».